HNS poziva na hitno imenovanje kandidata za mandatara Savjeta ministara BiH

Hrvatski narodni sabor u skladu s usvojenim smjernicama lidera političkih stranaka, poziva Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na hitno održavanje sjednica, kako bi imenovali kandidata za mandatara budućeg saziva Savjeta ministara BiH.

Iz HNS-a ističu da je nužno pokretanje usaglašenog procesa uspostave vlasti, kao i redovno funkcionisanje svih institucija Bosne i Hercegovine, prije svega Savjeta ministara BiH, kao i uspostava funkcionalnog rada Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Uz ostvareni konkretni napredak, Hrvatski narodni sabor apeluje na nastavak saradnje i dijaloga, političko promišljanje, kao i spremnost na ulaganje zajedničkih napora u prevladavanju svih ekonomskih, privrednih, sigurnosnih i niza drugih izazova u Bosni i Hercegovini.

Takođe, HNS pozdravlja napore približavanja političkih stavova, provođenje dosljedne politike i poštivanje Ustava i zakona.

Kako bi se žurno krenulo u rješavanje svih otvorenih pitanja i kriza u BiH, HNS se zalaže za uvažavanje stavova i interesa konstitutivnih naroda i svih ostalih naših građana. Uz naglašenu stabilnost, moramo nastaviti reformske procese i ubrzati proces približavanja BiH kandidatskom statusu, kao i punopravnom članstvu BiH u EU.

Iz HNS-a apeluju na odgovornu sprovođenje dogovorenih principa za formiranje vlasti budućih partnera na državnom nivou te podsjećaju da dogovoreni rok od 30 dana već polako teče, navodi se u saopštenju HNS-a.

 

Izvor:(Avaz.ba)Ostavite komentar: