HNS odbacio odluku CIK-a o izborima u Mostaru: Tvrde da je suprotna sporazumu sa SDA

Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine oglasio se saopštenjem za javnost poručivši da odbacuje “neprihvatljivu diskriminirajuću Odluku CIK-a o izdvojenom održavanju lokalnih izbora u Gradu Mostaru 20. decembra 2020. godine”.

“Navedena odluka, koja dolazi u svjetlu socioekonomskih, zdravstvenih i političkih izazova, ciljano ugrožava stabilizirajuće iskorake obuhvaćene Sporazumima o izborima u Mostaru, koji su potpisani s potporom međunarodnih partnera – predstavnika Sjedinjenih Američkih Država, Evropske unije, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske te Ureda visokog predstavnika i OSCE Misije u BiH. Sastavni dio Sporazuma obuhvata održavanje lokalnih izbora u Gradu Mostaru zajedno s lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini 2020. godine”, saopštili su..

Kako navode, produbljivanje izborne nejednakosti, vršenje opstrukcije napretka te kršenje zakonskih procedura koje CIK BiH kontinuirano demonstrira ukazuje na rastuću eroziju demokratskih standarda te na planirani nastavak razaranja evropskoga puta Bosne i Hercegovine.

“Grad Mostar ne smije biti žrtva nelegalnog i nelegitimnog CIK-a koji svojim nezakonitim djelovanjem otvoreno diskriminira žitelje Grada Mostara, pokušavajući od Mostara napraviti grad slučaj. Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine reafirmira apsolutnu posvećenost najvišim evropskim standardima te izgradnji savremenog društva koje prepoznaje, štiti i uvažava zakonske okvire te jednakost i prioritete žitelja BiH”, saopšteno je iz HNS-a.

 

Izvor:(Klix.ba)

 

 

Ostavite komentar: