HNS BiH: Deklaracija SDA neprihvatljiva za Hrvate

Hrvatski narodni sabor u BiH (HNS BiH) odbacuje ciljeve i smjer djelovanja koji su definisani u Programskoj deklaraciji SDA predstavljenoj na Kongresu stranke.

Iz HNS-a smatraju da je deklaracija potpuno neprihvatljiva za opstojnost i stabilnost države BiH.

“Ovakva Deklaracija osobito je neprihvatljiva za Hrvate, koji se dugi niz godina u svim razgovorima s partnerima s bošnjačke strane bore za jedan od najvažnijih temelja države – jednakopravnost svih naroda i građana. Ovom deklaracijom SDA pokazuje potporno suprotan smjer”, navodi se u saopštenju.

HNS podsjeća da je BiH jedino moguća kao zajednica tri potpuno ravnopravna konstitutivna naroda. BiH nije i nikada neće biti jednostran projekt napravljen po volji jednog naroda.

“Programska deklaracija SDA dokaz je organiziranog političkog, ideološkog i medijskog nasilja nad Hrvatima u BiH. Bošnjačka politika se ne može predstavljati kao dobronamjerna, ona koja drži do građana, izgradnje boljih odnosa i perspektivne budućnosti BiH dok istodobno provodi rušilačku politiku i podržava opstrukcije. Pozivamo političke predstavnike Bošnjaka da se vratimo razgovorima za pravedna rješenja koja će svima u BiH donijeti dobro. Budući da postojeća rješenja ne osiguravaju punu ravnopravnost, nužno je izmijeniti Ustav i Izborni zakon kako bi se osiguralo pravo legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda. Na to nas obvezuju presude sudova i upozoravaju europski dužnosnici”, poručuju iz HNS-a.

Iz HNS-a navode da je nužno što prije iznaći široki politički i društveni konsenzus i time osigurati stabilno političko ozračje, formirati vlast i vratiti se puti prema EU i NATO-u.

“Svi drugi potezi poput Programske deklaracije SDA su put u prošlost, a ne budućnost BiH. HNS BiH neće biti dio projekta rušenja BiH nego njene izgradnje i, kao do sada, predvodnici pozitivnih vrijednosti, otvoreni za dijalog i dogovore na dobrobit svih naroda i žitelja BiH”, zaključuje se u saopštenju HNS-a.

 

Izvor:(Nezavisne novine)Ostavite komentar: