Hitna sjednica, ali poslije izbora: Rasprava o ukidanju akciza na gorivo i umanjenje PDV-a

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović sazvao je za 4. oktobar hitnu sjednicu ovog doma na čijem dnevnom redu je izvještaj o postizanju identičnog teksta Zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatnu vrijednost (PDV) i Zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH.

Izvještaje o postizanju identičnog teksta za dopune, odnosno izmjene ova dva zakona dostavila je Zajednička komisija oba doma parlamenta BiH.

Izetbegović je sazvao hitnu sjednicu na osnovu člana 59 poslovnika Doma naroda prema kojem zamjenik Doma naroda može sazvati sjednicu ukoliko predsjedavajući u roku od tri dana od primanja zahtjeva to ne učini ili ukoliko je spriječen.

Zahtjev za zakazivanje hitne sjednice uputili su delegati Doma naroda Denis Bećirović, Asim Sarajlić, Munib Jusufović, Zlatko Miletić i Mladen Bosić.

Početak sjednice zakazan je za 12.00 časova.

SJEDNICA PREDSTAVNIČKOG DOMA O AKCIZAMA 5. OKTOBRA

Kolegijum Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zakazano je sjednicu za srijedu, 5. oktobar, a na dnevnom redu su samo izmjene Zakona o akcizama, kojim je predviđeno jeftinije gorivo i do 40 feninga po litri, potvrdio je Srni predsjedavajući Predstavničkog doma Nebojša Radmanović.

Komisija za usaglašavanje teksta izmjena Zakona o akcizama u BiH, koji je u Predstavničkom domu i Domu naroda parlamenta BiH usvojen u različitom tekstu, nedavno je postigla saglasnost da akcize na gorivo budu ukinute na šest mjeseci uz mogućnost produženja na dodatna tri mjeseca.

 

Ostavite komentar: