Helsinški parlament građana Banjaluke: Najavljene izmjene Krivičnog zakona RS udar su na demokratiju

21.01.2019. | 22:14

Helsinški parlament građana Banjaluke pažljivo prati dešavanja oko najavljene izmjene i dopune Krivičnog zakona Srpske kojom će biti propisana zatvorska kazna od tri i više godina za sve koji ne poštuju odluke organa RS, kazali su za SrpskaInfo u ovoj nevladinoj organizaciji.

Aleksandar Žolja, jedan od predstavnika Helsinškog parlamenta, istakao je da su najavljene izmjene ovog zakona direktan udar na demokratiju, slobodu izražavanja i slobodu kritike.

– To može biti prilično opasno, i ne znam da li ćemo, kada dođe do najavljene izmjene KZ RS, smjeti išta da kritikujemo i da izrazimo svoj stav i mišljenje. Pričekaćemo da vidimo taj prijedlog izmjene KZ RS pa ćemo onda reagovati – istakao je Žolja.

On smatra da najavljena izmjena KZ RS ima za cilj da uplaši svaki kritičan govor prema institucijama vlasti, a s druge strane udara na principe demokratije.

– Tonemo polako u diktaturu. Opozicije skoro da nema jer su “pokupovani”, tako da je ostalo još samo par malo hrabrijih novinara i aktivista koji se ne plaše da upute javnu kritiku predstavnicima vlasti. Bojim se, međutim, da će i oni pobjeći iz ove zemlje jer imamo tu tendenciju bijega iz BiH, ne samo građana, već i aktivista koji su već pregorili u svojoj borbi – kaže Žolja.

 

Izvor:(SrpskaInfo)