HDZ traži hitne izmjene Izbornog zakona

Na današnjoj sjednici Predsjedništva HDZ-a BiH istaknuta i potreba hitne izmjene Izbornog zakona BiH da bi se zaustavila gruba kršenja i manipulacije u izbornom procesu, te negiranje legitimne političke volje hrvatskog naroda u BiH.

Iz HDZ-a BiH saopšteno je da će ova stranka nastaviti da vodi konzistentnu politiku uvažavajući ambijent i okolnosti u BiH, te će dati puni doprinos stabilizaciji privredno-političkih prilika u BiH, kao i približavanju BiH evroatlantskim integracijama.

Na današnjoj sjednici Predsjedništva HDZ-a BiH bilo je riječi o akteulnoj političkoj situaciji u BiH, kao i funkcionisanju i uspostavljanju vlasti nakon opštih izbora u BiH.

U saopštenju se dodaje da je na sjednici ponovljeno da se bez HDZ-a BiH i koalicionih partnera iz Hrvatskog narodnog sabora, neće moći formirati vlast na bilo kojom nivou u BiH, budući da se na proteklim izborima dobio puni legitimitet hrvatskog naroda, prenosi RTRS.

Govoreći o saradnji sa strankama Hrvatskog narodnog sabora, predsjednik stranke Dragan Čović informisao je Predsjedništvo HDZ-a BiH o vođenim razgovorima sa svim političkim strankama u BiH koje imaju izborni legitimitet i djeluju kroz Hrvatski narodni sabor, a na kojima se razgovaralo o budućoj saradnji u HNS-u i primjeni izbornih rezultata.

Nakon razmatranja stanja o položaju Hrvata u Republici Srpskoj i županijama Federacije BiH, gdje je hrvatski narod malobrojniji, zaključeno je da će se na jednoj od idućih sjednica posebno analizirati i razmatrati položaj hrvatskog naroda na tim područjima.

Na sjednici je bilo riječi i o pripremama za Sabor HDZ-a BiH koji je planiran za april.

 

Foto(R.D. / Klix.ba)

 

 Ostavite komentar: