HDZ protiv prijedloga o uvođenju rezervnog sastava policije u FBiH

Današnja vanredna sjednica Predstavničkog doma održava se na inicijativu poslanika kluba DF-GS

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine traži od predstavnika međunarodne zajednice u BiH, prije svega Kancelarije viskog predstavnika koji ima mandat definisan Dejtonskim sporazumom, da odmah i neodložno zaustavi aktivnosti na donošenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima Republike Srpske.

Od nadežnih državnih institucija traži procjenu bezbjedonosno-političke situacije u zemlji nakon usvajanja nacrta spomenutog zakona.

Poziva Vladu FBiH i preporučuje kantonalnim vladama, radi sveukupnog sigurnosnog ambijenta na području FBiH, da popune aktivni policijski sastav u sladu s pravilnicima o unutarnjoj sistematizaciji radnih mjesta policijskih službenika, kao i njihovo adekvatno opremanje.

Ako aktivnosti na donošenju zakona u RS-u ne budu obustavljene, Federacija će preduzeti adekvatne mjere na zaštiti bezbjednosti svih građana.

To su zaključci današnje vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine koja je bila posvećena bezbjedonosnoj situaciji nakon najava iz Republike Srpske o formiranju rezervnog policijskog sastava.

Zastupnici Kluba HDZ-HNS nisu prisustvovali glasanju, a tokom rasprave je predsjedavajući Mladen Bošković izjavio da taj klub ne bi podržao donošenje zakona o uvođenju rezervnog sastava policije u Federaciji BiH, prenosi Fokus.ba.

Bošković je kazao da njegov poslanički klub podržava kadrovsku popunu redovne policije u FBiH i opremanje policijskih struktura kako to nalažu propisi. Pritom je naveo stav komandanta EUFOR-a u Bosni i Hercegovini Martina Dorfera da priče i politički diskursi u entitetima o rezervnim sastavima policije ne doprinose miru i stabilnosti, naprotiv.

Ostavite komentar: