HDZ BiH: Osuđujemo zapaljivu retoriku SDA i opstrukciju uspostave vlasti

Potpisivanje Sporazuma o načelima uspostave vlasti prihvaćeno je kao obećavajuća prilika za cjelokupni napredak u BH društvu i u evropskim i evroatlantskim integracijama.

Potpisani dogovor narušen je ucjenama bošnjačkih predstavnika na nivou Predsjedništva BiH, te negiranjem okvira istog – političkim zastojem u kojem HDZ BiH nije učestvovala i za vrijeme kojeg je pozivala na konstruktivan dijalog, navode iz HDZ-a BiH.

“HDZ BiH osuđuje zapaljivu retoriku i lažne navode SDA o dvoličnoj politici integracija, ističući da je upravo vodeća hrvatska politička opcija ona pod čijim se okriljem predao zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji, kao i Odgovori na Upitnik Evropske komisije. Hrvatski politički predstavnici su, za razliku od deklarativnog djelovanja SDA koja danas sarađuje s političkim opcijama koje su blokirale usvajanje i slanje ANP-a u Vijeću ministara, dali značajan doprinos integracijama obnašanjem funkcija ministra odbrane BiH, zamjenika predsjedatelja Savjeta ministara BiH, predsjednika Povjerenstva za NATO integracijski proces i voditelja Povjerenstva za NATO u Parlamentarnoj skupštini BiH”, navode iz HDZ-a.

“Pokušaji nametanja alternativnih istorijskih činjenica neće okaljati značaj kojeg je Herceg-Bosna dala našoj domovini. Upisana u Vašingtonski sporazum i ugrađena u Federaciju Bosne i Hercegovine, Herceg Bosna sastavni je dio istorije BiH, koja je branila državni teritorijalni integritet, preuzimajući ključnu ulogu u zaštiti i stvaranju savremene Bosne i Hercegovine”, stoji u reakciji.

Navode da “svjesno produbljivanje političke krize, kršenje uspostavljenih dogovora, narušavanje temeljnih državnih odrednica, povrede državnog identiteta, povrede presuda Ustavnog suda i međunarodnih sudova, negiranje konstitutivnosti, osporavanje jednakopravnosti i zalaganje za priznavanje nelegitimnih predstavnika dio su destruktivnog ponašanja bošnjačkih predstavnika okupljenih oko SDA”.

“Hrvatski politički predstavnici ustrajni su u nastojanjima da BiH približe EU i NATO savezu, te, u konačnici, članstvu. Hrvatska demokratska zajednica poziva SDA na suzdržavanje od izazivanja daljnjih netrpeljivosti, te na potpuno opredjeljenje za evropsku i evroatlantsku viziju BiH, prihvatanje evropskih vrijednosti i poštivanje konstitutivnih naroda”.

 

Izvor:(N1 BiH)Ostavite komentar: