Hašim Tači neće doći na Samit jer BiH nije priznala samoproglašeno Kosovo

Predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači nije prihvatio poziv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da naredne sedmice posjeti BiH povodom samita Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), saznaje Klix.ba.

Tači je nakon dugog razmišljanja donio odluku da ne doputuje u BiH i tako ostao pri ranijem stavu da BiH prvo treba priznati nezavisnost Kosova.

On je nedavno u Tirani odbio susret i rukovanje s aktuelnim predsjedavajućim i srpskim članom Predsjedništva BiH. Kosovski lider prošlog mjeseca nije želio doći ni na godišnju konferenciju EBRD-a koja se održavala u Sarajevu. Kao razlog nedolaska takođe je naveo činjenicu da BiH nije priznala Kosovo.

Što se tiče SEECP-a koji počinje 8. jula, planirano je da se sastanci ministara i predsjednika zemalja Jugoistočne Evrope održe na Jahorini i u Sarajevu, tačnije u zgradi Predsjedništva BiH.

Prema dostupnim informacijama, predsjednici država regiona biće dočekani na crvenom tepihu ispred zgrade Predsjedništva BiH, a gdje će biti postrojeni i pripadnici Oružanih snaga BiH nakon čega će prisustvovati zajedničkoj večeri.

Kako prenosi ATV portal, pored Tačija, u Sarajevo i na Jahorinu stižu i predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i Albanije Iljir Meta. U toku ove sedmice očekuju se potvrde dolazaka ostalih lidera zemalja članica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi.

Ostavite komentar: