Handkeu uručen Orden RS: Došao sam uprkos jakim vjetrovima koji su bili protiv toga

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović uručila je austrijskom piscu i nobelovcu Peteru Handkeu Orden Republike Srpske na lenti za izuzetan rad i zasluge na polju kulturnog i duhovnog razvoja, kao i za naročiti doprinos u razvijanju i učvršćivanju sveukupnih odnosa sa Republikom Srpskom.

Dodjeli Ordena prisustvovali su i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, premijer Republike Srpske Radovan Višković, režiser Emir Kusturica, predsjednik ANURS akademik Rajko Kuzmanović i rektor banjalučkog Univerziteta Radoslav Gajanin.

Nobelovac Peter Handke izjavio je danas u Banjaluci da je odlučio da dođe u Republiku Srpsku uprkos jakim vjetrovima koji su bili protiv toga.

“Srećan sam što sam ovdje. Ovo je veliki trenutak za mene”, rekao je Handke novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa najvišim zvaničnicima Republike Srpske.

Dodik je rekao da je posjeta dobitnika Nobelove nagrade za književnost Petera Handkea veliko zadovoljstvo i čast Republici Srpskoj.

Dodik je rekao novinarima da Srpska prati njegov rad, napomenuvši da je Handke čovjek posvećen istini i umjetnosti, te da priznanja koje do sada dobio govore sve o njemu.

“Posjeta Handkea za Banjaluku je dan u kome dočekujemo prijatelja i čovjeka za koga gajimo najbolja osjećanja zahvalnosti za sve što je učinio u svom životu i svom djelu”, rekao je Dodik novinarima nakon što je sa rukovodstvom Srpske ugostio dobitnika Nobelove nagrade za književnost.

Veliki austrijski pisac, inostrani član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), nobelovac Peter Handke rođen je 6. decembra 1942. godine.

Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 2019. godine, a najpoznatija njegova djela su: “Golmanov strah od penala”, “Kratko pismo za dugo rastajanje”, “Ljevoruka žena”, dramski komad “Kaspar”, zbirka poezije “Unutrašnji svijet spoljašnjeg svijeta unutrašnjeg svijeta“.

Tu su i djela: “Spori povratak kući”, “Ponavljanje”, “Još jedanput za Tukidida”, “Zimsko putovanje do rijeka Dunava, Save, Drine i Morave” ili “Pravda za Srbiju”, “Moravska noć”, “Veliki pad”…

Ostavite komentar: