Grmuša pita Vladu koji se zakoni primjenjuju u Srpskoj: Već šest dana se prave mrtvi

05.03.2024. | 16:15

Nevjerovatno je da se u Vladi već šest dana prave mrtvi u vezi sa činjenicom da se zakoni koji oni predlažu parlamentu ne primjenjuju na teritoriji Republike Srpske.

Tim riječima reagovao je Milko Grmuša, pravnik i odbornik PDP-a u Skupštini grada Banjaluka, na činjenicu da se Vlada Srpske i ministar pravde Miloš Bukejlović još nisu oglasili nakon što je Okružni sud u Banjaluci, oslobađajući imama Muharema Štulanovića optužbi da je Republiku Srpsku označio kao “genocidnu tvorevinu”, ispoštovao odluku Ustavnog suda BiH, a ne Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH koji je donijela Narodna skupština Republike Srpske (NSRS).

“Prošlo je već šest dana otkako je Okružni sud u Banjaluci donio presudu u kojoj se direktno pozvao na odluku Ustavnog suda BiH. U Vladi Republike Srpske i Ministarstvu pravde – muk. Premijer ćuti. Ministar pravde ćuti. Podsjećam na činjenicu da je upravo Vlada bila formalni predlagač Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH”, naveo je Grmuša na društvenoj mreži X.

Grmuša pita da li Vlada na taj način indirektno odustaje ne samo od svojih verbalno izrečenih politika, nego i od ustavnog načela da sudovi u Srpskoj sude na osnovu zakona koje usvaja Narodna skupština Republike Srpske.

“Ima li Vlada odgovor na pitanje ko je to zakonodavac u Republici Srpskoj? Ima li Vlada odgovor na pitanje koji zakoni se primjenjuju u Republici Srpskoj? Ima li Vlada odgovor na pitanje ko vodi politiku u Republici Srpskoj? Ima li Vlada odgovor na pitanje ko je odgovoran za pravnu anarhiju u kojoj se Srpska trenutno nalazi? Smatram da su zbog ove nezapamćene bruke premijer i ministar pravde već trebali da podnesu ostavke. To je najmanje što su mogli da učine”, navodi Grmuša.

Pozvao je opozicione narodne poslanike da u skladu sa članom 265. Poslovnika Narodne skupštine Republike Srpske podnesu interpelaciju za razmatranje političko-pravne odgovornosti Vlade Republike Srpske zbog pravnog dualizma, odnosno “anarhije koja je trenutno u Srpskoj i koja prijeti potpunim urušavanjem ustavno-pravne pozicije Republike Srpske”.