Granična policija BiH: Prošle godine evidentirano 136 krivičnih djela u vezi sa drogama

Granična policija BiH evidentirala je prošle godine 136 krivičnih djela u vezi sa drogama, te nadležnim tužilaštvima podnijela 117 izvještaja protiv 142 lica.

Portparol Granične policije BiH Franka Vican-Bošković rekla je Srni da su prošle godine oduzete razne vrste narkotika, uključujući marihuanu, hašiš, heroin, amfetamin, ekstazi i kokain.

“U skladu sa naredbama Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH realizovano je nekoliko operativnih akcija u vezi sa drogama, od kojih je jedna `Dijablo 2`, u saradnji sa Evropolom, a veći broj lica osumnjičen je za organizovani kriminal i neovlašteni promet opojnim drogama”, navela je Vican-Bošković.

Prema njenim riječima, ta lica osumnjičena su za krivično djelo pranje novca, na način da su organizovano iz BiH i drugih država regiona krijumčarila veće količine skanka u države EU.

Ona je dodala da je, u saradnji sa pripadnicima Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, a pod nadzorom Tužilaštva BiH i po naredbama Suda BiH, relizovana i akcija “Kod”, zbog sumnje da je počinjeno krivično djelo organizovani kriminal, u vezi sa krivičnim djelima neovlašten promet opojnim drogama i primanje dara i drugih oblika koristi.

“Osumnjičena lica su, kao pripadnici grupe za organizovani kriminal, zajednički učestvovali u međunarodnom neovlaštenom prometu većih količina droge iz Crne Gore prema BiH i dalje prema državama EU”, navela je Vican-Bošković.

Ona je rekla da su pripadnici Granične policije BiH realizovali i akciju kodnog naziva “Paket 2” i pretresli stan, druge prostorije i pokretne stvari državljanina BiH i Holandije, čiji su inicijali A.R, zbog sumnje da je počinilo krivično djelo neovlašten promet opojnim drogama.

Vican-Bošković je pojasnila da je to lice putem brze pošte u dva evidentirana događaja izvršilo narudžbe za dvije pošiljke iz SAD za čiji je sadržaj utvrđeno da asocira na drogu.

Ostavite komentar: