Gradski odbor HDZ Mostar direktan: CIK BiH mora da odgovara za kriminalne radnje

16.01.2021. | 15:27

Gradski odbor HDZ-a Mostar smatra da nije mogu moguće objaviti konačne rezultate lokalnih izbora u Mostaru i da rukovodstvo Centralne izbore komisije mora da podnese ostavke i odgovara za kriminalne radnje koje su omogućili.

Mostarski odbor HDZ-a smatra da izborni ciklus još nije završen niti je moguće objaviti konačne rezultate, jer predmet koji je formiralo kantonalno Tužilaštvo još nije okončan, a od ishoda istražnih radnji, utvrđivanja okolnosti i činjenica direktno zavisi izborni rezultat, odnosno raspodjela mandata.

Ocijenili su da je Centralna izborna komisija BiH nespremna da očuva zakonitost, transparentnost i integritet izbornog procesa i rezultata izbora u Mostaru.

“Istovremeno daje odgovor na pitanje što je bila motivacija za protivzakonito imenovanje pojedinih članova ove institucije”, naveli su iz Gradskog odbora HDZ-a u Mostaru. Gradski odbor HDZ-a je poručio da će Mostar će iskoristiti sve pravne mehanizme kako bi zaštitili izborni rezultat i integritet ovih izbora, jer na izborima biraju birači, a ne brojači.

CIK BiH je na hitnoj održanoj 3. januara donio Odluku o utvrđivanju i objavljivanju rezultata lokalnih izbora 2020. godine u gradu Mostaru. U skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH, ostavljena je mogućnost podnošenje zahtjeva za ponovno brojanje u roku od tri dana.

“Sve se događa prema procedurama predviđenim zakonom kao da nije došlo do grubog kršenja izborne volje građana grada Mostara, izbornog inženjeringa i krađe glasova čime se direktno uticalo na izborni rezultat”, naveli su iz Gradskog odbora HDZ-a Mostar. Dok je trebalo “pronaći” glasove za pojedine političke stranke kako ne bi doživjeli debakl, iz mostarskog HDZ-a su napomenuli da se tada nikome nije žurilo i sve je bilo u rokovima i sasvim dovoljno vremena za temeljnu obradu izbornog materijala.

“Kada je to završeno, žuri se sa objavom rezultata iako do zakonskog roka ima pune dvije sedmice, ali sada je cilj što prije završiti kako bi zataškali izbornu prevaru i organizovani kriminal”, istakli su iz Gradskog odbora HDZ-a u Mostaru.