Gradonačelnik Prijedora pozvao Đokića: Za dokapitalizaciju Rudnika “Ljubija” saznao iz medija

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor izjavio je danas da su on i Gradska uprava za najavljenu dokapitalizaciju Rudnika željezne rude /RŽR/ “LJubija” saznali putem medija, te pozvao ministra energetike i rudarstva Petra Đokića da u narednih sedam dana posjeti Prijedor i da odgovore na neka pitanja vezana za ovu temu.

“Gradska uprava Prijedor i ja kao gradonačelnik, nismo protiv dokapitalizacije RŽR `Ljubija`. Želimo da se nastavi rudarenje u našem gradu, da oživi Rudnik u Ljubiji i da mještani dobiju posao”, rekao je gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor na današnjoj konferenciji za novinare.

On je dodao da ono oko čega nisu saglasni, o čemu žele da upoznaju javnost i zbog čega se protive nekim stvarima, jeste upravo to što apsolutno ni o čemu nemaju povratnu informaciju, jer ih niko nije kontaktirao, ni obavijestio o bilo čemu.

“Protiv toga smo da se zemljište i objekti koje koristi RŽR `Ljubija`, izuzme iz dokapitalizacije i želimo da se izbjegne zaključenje štetnih ugovora”, izjavio je Javor.

On je naveo primjer ugovora iz 2004. godine, koji se odnosio na Rudnik u Omarskoj i da je tada to bila pozitivna priča, koja gotovo 20 godina kasnije pokazuje da su od svega najmanje koristi imali sami mještani Omarske i okolnih naselja i da su dobili neke probleme koje do tada nisu imali poput oštećenja stambenih objekata i putnih pravaca, nedostatka vode i velike količine prašine u kojoj žive.

“Nećemo sjediti skrštenih ruku. Želimo određene odgovore u vezi sa dokapitalizacijom RŽR, a neprihvatljivo je da smo o svemu saznali iz medija. Niko nas nije kontaktirao niti obavijestio o bilo čemu. Nemamo nikakvu povratnu informaciju”, rekao je Javor.

On je dodao da su, takođe putem medija, saznali da je za 10. avgust zakazana vanredna sjednica Skupštine akcionara RŽR “Ljubija”, te najavio da će u toku dana uputiti zvaničan poziv ministru energetike i rudarstva Petru Đokiću da u narednih sedam dana posjeti Prijedor.

“Od ministra očekujemo da nam odgovori na određena pitanja kako bismo zajedno mogli izaći u javnost i obavijestiti građane o tome. Želimo da dobijemo odgovore o tome šta će se desiti nakon dokapitalizacije RŽR `Ljubija` jer građani Prijedora to žele i treba da znaju”, naglasio je Javor.

Da je RŽR “LJubija” strateško preduzeće prvenstveno za grad Prijedor, ali i Republiku Srpsku, smatra narodni poslanik Dragoslav Kabić, koji je podsjetio da su u izgradnji RŽR učestvovali svi građani Prijedora.

“Oni imaju apsolutno pravo da znaju na koji način će se izvršiti dokapitalizacija, koje će benefite grad Prijedor imati od toga i na koji način će se sklapati ugovor između pravnog lica koje će ući u dokapitalizaciju, grada Prijedora i Vlade Republike Srpske”, rekao je Kabić.

On je naglasio da, nakon iskustava s Rudnikom Omarska, proces dokapitalizacije treba da bude transparentan i javan, te da grad učestvuje u svemu tome.

Mediji su prenijeli da je Republika Srpska odlučila emisijom akcija dokapitalizovati RŽR “Ljubija”, nakon čega će ostati bez većinskog udjela u ovom preduzeću. Akcije bi, po izvještavanju medija, trebalo da kupi jedan američko-kanadski konzorcijum.

Ostavite komentar: