Gradonačelnik Novog Sada nakon sastanka: Carević i Stanivuković su moje kolege i braća

13.01.2022. | 18:13

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević razgovarao je danas sa svojim kolegama iz bratskih gradova Budve i Banja Luke o inteziviranju saradnje u svim oblastima, posebno istakavši da Novi Sad s tim gradovima ima mnogo zajedničkog, te da ga posebno raduje činjenica da su oba gradonačelnika pokazala spremnost za nove zajedničke poduhvate.

“Danas je divan i vrlo važan dan za nas. Imali smo sastanke sa delegacijama iz Turske, Austrije, Rumunije i Grčke, ali za kraj ostavio sam naše gradove pobratime, sa kojima smo mnogo toga radili, sa kojima se delili i dobro, a ako bude trebalo delićemo i teška vremena”, kazao je Vučević po završetku sastanka, a svega nekoliko sati uoči zvaničnog proglašenja Novog Sada za Evropsku prestonice kulture, prenosi Glas Srpske.

Vučević je istakao da se uvijek može naučiti mnogo od kolega, posebno napomenuvši da Draško Stanivuković i Marko Carević nisu samo njegove kolege, već i braća.

Carević je kazao po završetku razgovora da se raduje velikom priznanju koje je Novi Sad s punim pravom i dobio.

“Posebno nas raduje vaš uspeh, jer je ovo zapravo uspeh svih nas i kao srpskog naroda iz Crne Gore. Ovo je velika stvar, jer čitava istorija ovog kraja je zaslužila priznanje evropske prestonice kulture”, naveo je Carević.

Prema njegovim riječima, Novi Sad je imao veliku sreću da na svom čelu ima Miloša Vučevića, koji je, kaže, divan čovjek i veliki prijatelj Budve, koji srpski narod u Crnoj Gori nikada nije ostavio po strani, te da će on lično to uvijek pamtiti i na tome mu biti zahvalan.

Stanivuković istakao je da je počastvovan što je gost Novog Sada kada najveći grad sjeverne srpske pokrajine postaje i zvanično evropska kulturna prestonica.

“Zaista je ovo velika čast, da baš na dan srpske Nove godine ovaj grad postaje evropska kulturna prestonica. Drago mi je da je jedan srpski grad to uopšte i postao. Ovo nije uspeh samo Srbije i Novog Sada, već čitavog srpskog naroda”, istakao je Stanivuković.

Dodao je da laskava titula koju od danas pa u narednih godinu dana nosi Novi Sad najbolje govori o tome koliko je srpski narod velik i važan.

Obraćajući se svojim kolegama iz Novog Sada i Budve, Stanivuković je naveo da srpski narod živi u više zemalja, ali i da je jedinstven, prije svega zbog svoje kulture.

“Srpska kultura je sada na tronu Evrope, srpska kultura nije samo deo evropske ciovilizacije, nego je naš narod taj koji je oblikovao kulturu čitave Evorpe”, zaključio je Stanivuković.