Gradnja auto-puta od Banjaluke do Prijedora: Isplaćeno 2,6 miliona KM za izuzimanje zemljišta

Po osnovu izuzimanja zemljišta za potrebe izgradnje auto-puta od Banjaluke do Prijedora do sada je isplaćeno blizu 2,6 miliona maraka.

Vršilac dužnosti izvršnog direktora za pravne poslove “Autoputeva RS” Siniša Gavrić rekao je da je za potrebe izgradnje auto-puta Banjaluka – Prijedor u prethodne dvije godine isplaćeno ukupno 3,92 miliona KM.

“Od toga iznosa na troškove eksproprijacije odnosi se 2,59 miliona maraka, a preostalih 1,32 miliona  na geodetsko-tehničke radove cijepanja parcela i pribavljanje dokumentacije”, rekao je Gavrić.

Sa druge strane, ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Ćorić naveo je da su za potrebe eksproprijacije zemljišta urađena sva rješenja od strane Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove u prvom stepenu i to za kompletnu dionicu autoputa od Banjaluka do Prijedora.

“Tamo gdje nema žalbi i sudskog procesa mi ulazimo u posjed. Sa druge strane, čekamo ishod pojedinih sudskih sporova”, rekao je za “Glas Srpske” Ćorić.

Naglasio je da je do sada urađena eksproprijacije na više od 38 odsto ukupne trase auto-puta.

“U skladu sa donošenjem rješenja koncesionara o tome obavještavamo i uvodimo u posjed kako bi preuzimao sve dalje aktivnosti u vezi s realizacijom ovog projekta”, poručio je Ćorić.

Podvukao je i da sama izgradnja auto-puta od Banjaluke do Prijedora teče planiranom dinamikom, te da je trenutno izvođač radova angažovan na prvom kilometru autoputa za koji ima već obezbijeđenu i građevinsku dozvolu.

“U pripremi je građevinska dozvola za drugi i treći kilometar i startuje od petlje u Prijedoru do Omarske. Sve do sada teče prema ugovoru koji imamo sa kineskom kompanijom ‘Šangdong’”, rekao je Ćorić.

Gradnja auto-puta na principu koncesije od Banjaluke do Prijedora počela je u septembru, a procijenjeno je da će ovaj projekat koštati 297 miliona evra. Autoput Prijedor – Banjaluka biće dug 40,7 kilometara sa pristupnim petljama u Prijedoru, Omarskoj i Kuljanima kod Banjaluke. Rok za izgradnju je pet godina. Ugovor sa kineskom kompanijom “Šangdong” potpisan je još 2018. godine, a ta kompanija obezbijedila je novac za gradnju, a koji će vraćati kroz putarinu, koju će naplaćivati punih 30 godina.

Iz kompanije “Šangdong” još ranije su naveli da će brzina gradnje auto-puta zavisiti od eksproprijacije zemljišta.

Kašnjenja

Nedeljko Ćorić rekao je da se projekti pod okriljem njegovog ministarstva realizuju bez većih problema.

“Bilo je određenih kašnjena od strane izvođača kada je u pitanju gradnja magistralnih i regionalnih puteva. Kada je riječ o auto-putevima, nema kašnjenja. Imali smo zahtjeva od strane izvođača radova za priznavanje dodatnih troškova zbog poskupljenja materijala potrebnih za gradnju i energenata, ali do sada nije bilo korekcije ugovorenih cijena”, rekao je Ćorić.

Ostavite komentar: