Građani neće moći primati novac iz inostranstva: BiH prijeti ponovno stavljanje na “crnu listu”

Bosni i Hercegovini prijeti ponovno stavljanje na „crnu listu“ Evropske unije i Grupe za finansijsku akciju protiv pranja novca (FATF), upozorili su iz Udruženja banaka BiH.

BiH će biti sankcionisana ukoliko se hitno ne usvoji novi zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, a koji je u nadležnosti Ministarstva bezbjednosti BiH, s ministrom Selmom Cikotićem (SDA) na čelu. Kako su pojasnili iz Udruženja, o ovome bi se trebalo razgovarati na sastanku koji je za danas zakazalo Ministarstvo bezbjednosti BiH i na koji su pozvane vlade i nadležna ministarstva svih nivoa vlasti u BiH.

“Neophodno je da novi zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti bude usklađen s međunarodnim standardima za ovu oblast, odnosno da obuhvati segment digitalizacije. Imati odgovarajuće i međunarodno prihvatljive standarde sprečavanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti jeste međunarodna obaveza BiH”, kazao je za Avaz predsjednik Udruženja banaka BiH Berislav Kutle.

Dodao je da je neophodno upozoriti nadležne nivoe vlasti, kao i javnost na opasnost od ponovnog stavljanja BiH na „crnu listu“ Evropske unije i FATF-a, a zbog odlaganja donošenja ovog zakona.

“Bosna i Hercegovina već je bila na „crnim listama“, takođe iz razloga što je odlagano donošenje propisa, te je za brisanje s ovih lista bio potreban duži niz godina. Eventualno nedonošenje novog zakona može opet uzrokovati finansijske i druge posljedice, kako građanima tako i poslovnoj zajednici. Već smo bili na „crnoj listi“ pa građani nisu mogli ni poslati ni primiti novac iz inostranstva, čak ni putem „Western Uniona“, a brojnim privrednicima nisu mogle stići uplate za izvršene poslove”, pojasnio je Kutle.

Stopirati naloge

Kutle kaže da je zakon vrlo bitan i njegovo prilagođavanje treba biti stalni proces.

“Ukoliko dođemo na „crnu listu“, banke u svijetu moći će stopirati bilo koji nalog i ne izvršavati bilo kakvu novčanu transakciju koja se tiče BiH. Već smo to imali i bilo je dosta problema s međunarodnim novčanim transakcijama. Tretirali su nas kao Biafru. Ovo je vrlo opasna stvar jer mogu stati sve finansijske transakcije. Nadam se da će sastanak ubrzati donošenje ovog zakona”, poručio je Kutle.

Visokorizična treća zemlja

Bosna i Hercegovina je tek 9. jula prošle godine službeno skinuta s EU liste visokorizičnih trećih zemalja sa strateškim nedostacima u svom režimu sprečavanja pranja novca i borbe protiv finansiranja terorizma. Tad je na snagu stupila delegirana uredba Evropske komisije (EK) od 7. maja 2020. godine, kojom je revidirana lista visokorizičnih trećih zemalja. Revidirana lista je u većoj mjeri usklađena i s listom FATF-a.

Ostavite komentar: