Govedarica: Razgovori sa SNSD da, ali pregovori ne! Podjela resora u SM BiH ne interesuje!

Što se tiče najavljenog odlaska na sastanak sa liderom SNSD-a Miloradom Dodikom, stav Glavnog odbora SDS-a je nepromijenjen: Razgovori da, ali pregovori ne – istakao je predsjednik SDS-a Vukota Govedarica.

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica je potvrdio da će u ponedjeljak ići na sastanak sa predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom. Na spekulacije da SDS mijenja svoje stavove što se tiče razgovora sa Dodikom, Govedarica odgovara:

“Mjesec dana prije formiranja Vlade Srpske, Glavni odbor SDS-a je donio odluku da će Klub poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske djelovati opoziciono i bilo kakvi razgovori o formiranju Vlade RS za nas su bili ad akta. U potpunosti neprihvatljivi. To smo kazali na sjednici Glavnog odbora 17. novembra 2018. godine, ali isto tako smo kazali da što se tiče državnog nivoa vlasti raspoloženi smo da razgovaramo, ali ne da pregovaramo sa svim parlamentarnim političkim partijama iz Republike Srpske, ali na bazi platforme SDS-a. Prema tome, svi oni dušebrižnici koji pričaju da smo imali nekada jedan stav, a da smo sada promijenili svoje odluke, koristim prilikom da kažem šta su zaključci Glavnog odbora SDS-a: Razgovori da, ali pregovori ne. Sastanak sa Dodikom ne vidim kao pregovore, već jedan momenat u kojem treba da se razgovara. Da li će to biti u ponedjeljak ili utorak vidjećemo”.

Govedarica kaže da je očekivao da će to biti jedan ozbiljniji format razgovora, a ne samo o sastavu Savjeta ministara, kako je najavljeno u Dodikovom pozivu na sastanak.

“Formiranje Savjeta ministara znači samo jedno – kako podijeliti resore, ali mene to ne zanima. Mene zanimaju politike. Očekivao sam da ćemo imati poziciju u kojoj ćemo definisati strateške politike Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH, ali ostaviti i prostora i za neke teme koje se tiču Republike Srpske. Očekujem da razgovaramo o Izbornom zakonu koji definitivno mora da se promijeni. Veoma je važno da razgovaramo o Zakonu o ispitivanju porijekla imovine jer je krajnje vrijeme da počne ova zemlja da se suočava sa najvećim problemom a to je korupcija koja je skoro pa ozakonjena”, rekao je Vukota Govedarica gostujući u Dnevniku 2 BN televizije.

On je naglasio da ima mnogo važnih tema – treba mijenjati ulogu Javnog televizijskog servisa, ali razgovarati i o evroatlantskim integracijama i putu BiH u NATO.

Što se tiče sto dana rada Vlade Republike Srpske, očigledno je za ovih prvih sto dana rada da Vlada Srpske nema plan.

“Konkretnog plana Vlade Srpske ne vidim, jer tu se ništa u principu nije promijenilo. Izuzev da zakoni idu po hitnom postupku koji su sistemski, kao što je Zakon o igrama na sreću. Nastavlja se zaduženje, emitovanje obveznica u velikim iznosima. To smo imali i sa starom Vladom, samo što je tada bila kamatna stopa 2%, a sada je 4%”, rekao je Govedarica.

Nema tu velikih promjena, Vlada RS praktično živi od danas do sutra, ocijenio je lider SDS-a.

 

Ostavite komentar: