Govedarica: Dodik sa bošnjačkim i hrvatskim partijama bio promoter NATO integracija

„Srbija nikad nije uputila zahtjev za prijem u članstvo NATO kao što je to uradila BiH a glavni promoter evroatlanskih integracija u BiH bile su hrvatske i bošnjačke partije zajedno sa Miloradom Dodikom i njegovim SNSD-om“ – istakao je danas visoki funkcioner SDS-a Vukota Govedarica.

„ Srbija je definisala svoju vojnu neutralnost 2007. godine i od tada Srpska demokratska stranke smatra da na tom putu Srbija i Republika Srpska moraju da budu zajedno. Za razliku od Dodika koji je još 2009. godine sa svojom partijom i sa svojim visokim funkcionerima vidio samo jedan put a to su evroatlanske integracije, tj. pristupanje NATO paktu“ – rekao je Govedarica.

Govedarica je kazao da vojna neutralnost podrazumijeva da na teritoriji vojno neutralne zemlje mogu samo da budu vojnici te zemlje a ne nikako vojnici nekih drugih zemalja ističući da je Srbija primjer vojne neutralnosti kao i neke druge zemlje koje su na karti Evrope.

„Rezolucija o vojnoj neutralnosti je jedna farsa, jedan spin koji je poslužio prije nekih godinu-dvije dana Miloradu Dodiku da promijeni svoje stavove. Jasno je kako je ubijena Rada Abazović, da niko nije odgovarao kao i slučaj „Starovlah“, gdje su NATO vojnici skoro na mrtvo ime isprebijali sveštenika i njegovog sina“ – kazao je Govedarica.

„Ako ćemo biti potpuno iskreni treba da definišemo zakon koji će zabraniti prisustvo bilo kojem vojnom savezu, da propišemo kaznene mjere i odredbe, da promjenimo Krivični zakon Republike Srpske i da na taj način kaznimo one koji stav o neutralnosti ne poštuju“ – istakao je dana visoki funkcioner SDS-a Vukota Govedarica.

Bivši predsjednik SDS-a je slikovito pojasnio šta bi usvajanje ANP-a značilo za Bosnu i Hercegovinu.

„Usvajanje ANP-a znači da nećete ući u okrugli salon gdje se donose glavne odluke ali ulazite u zgradu koja se zove NATO pakt. Onda kada uđete u tu zgradu vrata se automatski zaključavaju i onda ne možete nazad. Ovo je jedan od posljednjih koraka ulaska BiH u NATO“– rekao je Govedarica.

Govedarica je istakao da je sporazum sa Izetbegovićem i Čovićem Dodik donio iza leđa Srbije i Rusije kao i da ga niko nije uslovljavao već je on sam na sve ovo pristao.

„Ali ako ga neko kojim slučajem i bude uslovljavao, i ako je to Bakir Izetbegović, treba da mu pošaljemo poruku „Milorada Dodika možda možeš da uslovljavaš ali Republiku Srpsku i narod koji živi u Republici Srpskoj ne možeš i nećeš da uslovljavaš“ – kazao je Govedarica.

„Dodik se ponaša kao kockar koji hoće u posljednjoj partiji da se izvadi a zalog je Republika Srpska. Milim da mu to ne smijemo dozvoliti i ukoliko ne zaustavi aktiviranje MAP-a poručujem mu da Srpska demokratska stranka ima snage i da ćemo mu se žestoko suprostaviti“ – rekao je Govedarica.

Govoreći o ulozi Larsa Gunara Vigemarka u procesu donošenja odluka u BiH, Govedarica je naglasio da je Vigemark kum svih Dodikovih, Izetbegovićevih i Čovićevih sporazuma koji su napravljeni i samo je pitanje ko je od njih odriješio kumovsku kesu a da je jedno od njegovih prijašnjih kumstava i donošenje zakona o akcizama.

„Vigemark treba što prije da ode iz BiH jer Evropa zaslužuje boljeg predstavnika Evropske komisije u BiH“ – zaključio je Govedarica.

 

Izvor:(SDS)Ostavite komentar: