Gordana Tadić u Hrvatskoj potpisala međudržavni sporazum za ustupanje predmeta ratnih zločina

Glavna tužiteljka Gordana Tadić i ministar pravde BiH Josip Grubeša bili su u zvaničnoj posjeti Zagrebu, gdje su se sastali s glavnim državnim tužiteljem Hrvatske Draženom Jelenićem i ministrom pravosuđa Hrvatske Draženom Bošnjakovićem.

Na sastanku su, kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH, razmijenjeni stavovi o bitnim pitanjima u vezi saradnje, posebno o važnom području ustupanja predmeta ratnih zločina, gdje je na snazi mogućnost ustupanja putem međudržavnog sporazuma i tužilačkog protokola.

U Tužilaštvu BiH navode kako je potrebno riješiti određena pitanja same procedure, kako bi se omogućilo efikasno procesuiranje, što je, prema njihovom navodu, danas i riješeno.

Glavna tužiteljka Tužilaštva BiH Gordana Tadić je zajedno s zvaničnicima Tužilaštva BiH, osim toga, prisustvovala na svečanom obilježavanju Dana državnog odvjetništva, koje je upriličeno u prostorima Hrvatske akademije nauci i umjetnosti u Zagrebu. Delegacija iz BiH stigla je na poziv Dražena Jelenića.

“Na svečanosti su prisustvovali brojni tužilački, pravosudni i državni zvaničnici iz Hrvatske i drugih zemalja, te je prezentovan rad Državnog odvjetništva u 2018. godini i dodijeljena su priznanjazvaničnicima za rad u 2018. godini”, stoji u saopštenju Tužilaštva BiH.

 

Izvor:(Klix.ba) 

Ostavite komentar: