Golob neće odustati: Slovenija će insistirati da BiH dobije status, ako treba i do jutra

“Danas moramo naći konsenzus”, rekao je prije sastanka Evropskog vijeća u Briselu slovenački premijer Robert Golob. Slovenija se pored Austrije najsnažnije zalaže za to da Bosna i Hercegovina dobije status kandidata za članstvo u EU.

Golob je rekao da Slovenija i Austrija neće blokirati dodjelu statusa kandidata Ukrajini (to su informacije koje su se pojavile u nekim stranim medijima).

“To ne znači da se neće zalagati da taj status dobije i BiH. Ako treba insistiraćemo do jutra. Ono što je važno je to da smo obje zemlje (Slovenija i Austrija) veoma za to da se BiH dodjeli status kandidata bez dodatnih uslova. Postoji više mogućnosti kako naći konsenzus”, rekao je Golob u Briselu i dodao da nije važno čime će biti zadovoljna Slovenija, nego to da se ljudima u BiH da jasan signal da održe nadu na članstvo u EU isto kao što se ta nada daje Ukrajini.

“Stanovnici Bosne i Hercegovine nisu sami krivi za situaciju u kojoj su se našli i tamo je bio rat i oni polako gube nadu da će biti dio evropske porodice”, poručio je slovenački premijer.

Podsjećamo, u Briselu traje sastanak Evropskog savjeta na kojem lideri Evropske unije dogovaraju zaključke.

Ostavite komentar: