Golićeva u posjeti Stokholmskom institutu: Stepen zaštite životne sredine – nadležnost entiteta

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da je strategijom o zaštiti životne sredine obuhvaćeno sedam tematskih oblasti – upravljanje vodama, upravljanje otpadom, zaštitu prirode, kvalitet vazduha, klimatske promjene i energiju, hemijsku bezbjednost i buku, održivo upravljanje resursima i upravljanje životnom sredinom.

Golićeva, koja se nalazi u dvodnevnoj posjeti Stokholmskom institutu za životnu sredinu rekla je Srni da su imali sastanak Upravnog odbora “BiH ESAP 2030 +”, i završne sastanke kada je riječ o otvorenim pitanjima za izradu strategija za zaštitu životne sredine za Republiku Srpsku, Federaciju BiH (FBiH) i Brčko distrikt.

Ona je istakla da su ove tri strategije sastavni dijelovi jedne sveobuhvatne strategije na nivou BiH, koju zahtijevaju evropske institucije.

Golićeva je pojasnila da će ovaj dokument definisati konkretne strateške ciljeve i mjere za njihovo postizanje u svakom od strateških dokumenata, s obzirom na to da je stepen zaštite životne sredine isključiva nadležnost entiteta.

“Utvrđivanjem najvažnijih prioritetnih aktivnosti strategije za BiH moguće je usmjeravanje domaćih i međunarodnih investicija u konkretne mjere za poboljšanje stanja životne sredine u Srpskoj, FBiH i Brčko distriktu”, istakla je Golićeva.

Ona je navela da će se ovim dokumentom definisati politike za realizaciju aktivnosti u periodu od 10 godina radi zaštite životne sredine, poboljšanja devastiranog prostora, ublažavanje i smanjenje negativnog uticaja klimatskih promjena, jačanja otpornosti na klimatske promjene, veću usaglašenost domaćih propisa sa propisima EU i međunarodnih sporazuma.

Ministar federalnog ministarstva zaštite životne sredine i turizma Edita Đapo istakla je važnost strategije i osvrnula se na trud koji je tokom dvije godine uložilo više od 600 učesnika iz javnog, privatnog, akademskog i nevladinog sektora.

Ona je navela da je javni uvid za federalnu strategiju zaštite životne sredine aktuelan do kraja juna, a usvajanje se očekuje početkom septembra.

Iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju podsjećaju da je u okviru projekta “BiH ESAP 2030 +”, Stokholmski institut za životnu sredinu nosilac izrade strategija zaštite životne sredine za Republiku Srpsku, FBiH i Brčko distrikt, koje će na osnovu usaglašenog mehanizma koordinacije činiti strategiju zaštite životne sredine BiH.

Golićeva je juče učestvovala na petom sastanku Upravnog odbora ovog projekta i predvodila delegaciju Republike Srpske na sastanku sa predstavnicima Ministarstva za međunarodni razvoj i saradnju Švedske, kao i na sastanku sa predstavnicima Švedske agencije za međunarodni razvoj (SIDA), koja finansira ovaj projekat.

Osim delegacije Republike Srpske, u kojoj su sa Golićevom pomoćnici ministra Svjetlana Radusin i Miloš Jokić i načelnik Odjeljenja za procjenu uticaja na životnu sredinu i ekološke dozvole Ljiljana Stanišljević, u posjeti Stokholmskom institutu za životnu sredinu je i delegacija FBiH, te predstavnici Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara i Brčko distrikta.

Ostavite komentar: