Golićeva na Tjentištu: Najavila ulaganja Vlade u turističke kapacitete

25.07.2022. | 16:46

Turistička ponuda Nacionalnog parka “Sutjeska” aktivna je samo od maja do septembra zbog nedostatka grijanja, a ulaganjima Vlade Republike Srpske u turističke kapacitete biće proširena na svih 12 mjeseci, najavila je danas na Tjentištu ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske Srebrenka Golić.

Golićeva je istakla da je zadužila Republičku direkciju za obnovu i izgradnju da uradi predračun građevinskih radova, da bi se sagledalo koji bi iznos bio potreban za saniranje kapaciteta neophodnih za normalno odvijanje procesa rada.

Ona je navela da je hotel “Sutjeska” devastiran i gotovo urušen, a treba renovirati i hotel “Mladost” i bungalove, te će nakon predračuna javnost biti informisana o tome šta je potrebno uraditi.

Golićeva je najavila i da će obnova magistralnog puta Foča-Šćepan Polje, sa odvajanjem za Tjentište, novim mostom preko rijeke Drine i novom trasom dolinom Sutjeske početi za dvadesetak dana.

“Vlada Republike Srpske izdvojila je sredstva za početnu fazu 10 i 30 miliona KM. Prije nego što sam došla na Tjentište, razgovarala sam sa direktorom javnog preduzeća `Putevi Republike Srpske`, koji očekuje da za dvadesetak dana počnu prvi radovi na dionici od Foče prema Tjentištu uz most, koji bi bio račvanje prema Šćepan Polju i taj tender je od 30 miliona, što građani Republike Srpske sa pravom očekuju”, rekla je Golićeva.

Direktor Nacionalnog parka “Sutjeska” Aleksandar Kovač kaže da je krajnje vrijeme da počne renoviranje turističke infrastrukture Parka.

On je istakao da su već u toku predmjerni radovi za rekonstrukciju hotela “Mladost”, čiji će kapaciteti, kako je planirano, biti prošireni na 200 ležajeva.

“Sa potpuno zamijenjenom infrastruktorom u skladu sa energetskom efikasnošću – fasada, krov, stolarija, grijanje, tako da omogućimo rad tog kapaciteta tokom cijele godine. Da sezona traje ne 100 nego 350 dana, što znači nova radna mjesta i veći finansijski efekat, čime bi, ne u potpunosti, ali u većoj mjeri dobili samoodrživost ovog resursa”, rekao je Kovač.

Načelnik opštine Foča Milan Vukadinović naglasio je da će najavljeni radovi na putnim dionicama prema Šćepan Polju i mostom preko Drine prema Tjentištu mnogo značiti za stanovništvo ovog kraja.

“Park prirode `Tara`, koji je Vlada nedavno proglasila, i Nacionalni park `Sutjeska` imaćemo u budućim godinama praktično povezane na 15 minuta. Mislim da se radi o najznačajnijem privrednom i turističkom potencijalu u ovom dijelu Srpske, BiH i Evrope. Ovim će biti stvoreni preduslovi da cijela Srpska živi bolje, a tim i opštine Foča i Gacko”, rekao je Vukadinović.

On je pozdravio i najavljena ulaganja u infrastrukturu Nacionalnog parka “Sutjeska”, ocijenivši da će to omogućiti znatno bolje iskorištavanje ogromnih potencijala tog područja.

Načelnik opštine Gacko Ognjen Milinković rekao je da je put Foča-Tjentište i dalje prema Gacku od životnog značaja za istočnu Hercegovinu.

“Radovi na ovoj najprioritetnijoj dionici od Foče do Tjentišta kreću uskoro, a takođe i ovaj dio u opštini Gacko Vrba-Desivoj”, rekao je Milinković.