Generalni sekretar NATO-a najavio: Razvijamo set mjera za BiH

NATO će nastaviti da sarađuje sa BiH i drugim međunarodnim partnerima radi očuvanja stabilnosti i promocije reformi u BiH, naveo je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u pismu ministru inostranih poslova u Savjetu ministara Biseri Turković.

Stoltenberg je, u odgovoru Turkovićevoj na pismo u kojem ga je upoznala o izazovima sa kojima se BiH suočava u vezi sa aktuelnim dešavanjima u Evropi i regionu, napomenuo da NATO snažno i nedvosmisleno podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH, te funkcionalnost institucija, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara.

On smatra da je sukob u Ukrajini, kako kaže, fundamentalno potkopao evropsku bezbjednost i da je NATO zato “spreman da nastavi da podržava partnere koji mogu biti izloženi malignom uticaju i pritisku, kako bi ojačao njihovu otpornost”.

“NATO razvija set mjera, posebno skrojenih za BiH, u skladu sa vašim potrebama”, naveo je generalni sekretar NATO-a.

U saopštenju je navedeno da je Stoltenberg izrazio zabrinutost “zbog separatističke retorike i aktivnosti koje prijete da naruše uspjeh Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

U pismu je, između ostalog, navedeno da je stabilnost Zapadnog Balkana dugoročni strateški cilj Alijanse, kojem ostaje do kraja predana.

Ostavite komentar: