General Savčić odbacio optužnicu za zločine u Srebrenici

Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi Tužilaštva danas je u Sudu BiH počeo glavni pretres protiv generala Vojske Republike Srpske u penziji i predsjednika Boračke organizacije Milomira Savčića. Odbrana će uvodne riječi predstaviti nakon iznošenja tužilačkih dokaza. Nekadašnji komandant 65. zaštitnog, motorizovanog puka tereti se za pomaganje u ratnom zločinu počinjenom nad Bošnjacima 95. godine u Srebrenici.

– Razumio sam šta je tužilac pročitao ali optužnica je izmišljena – naglasio je Savčić, poslije čitanja optužnce.

Tako je general Savčić odgovorio na pitanje predsjedavajućeg sudskog vijeća Željke Marenić da li je razumio šta mu se stavlja na teret. Tužilac Predrag Tomić dokazivaće Savčićevu krivicu za navodne zločine nad zarobljenim Bošnjacima u Novoj Kasabi u julu 1995. iako je u tim danima bio na 50 kilometara udaljenoj Treskavici potom i Borikama gdje je sa svojim vojnicima zaustavljao napade snaga tzv ARBiH.

– Uvjeren sam u činjenicu da će već iz dokaza Tužilaštva sudsko vijeće biti dobro upoznato šta se dešavalo na prostoru Kasabe i time nivoa odgovornosti generala Savčića koji i fizički uopšte nije bio tu – istakao je Miodrag Stojanović, koji brani generala Savčića.

Tužilac će izvesti 97 svjedoka i dva sudska vještaka. Najavio je i pregledanje video snimaka “odlazaka autobusa iz Potočara” što nema nikakve veze sa događajima u Novoj Kasabi i Savčićem lično ali ima sa konstektualizacijom događaja iz jula 1995. u kome se Srbi odavno predstavljeni kao “loši momci”. Pride tužilac, je pokušao, a obrana odbila da u proces uvuče tzv. opšte prihvaćene činjenice iz haških procesa koje su “omča oko vrata” srpskim oficirima i vojnicima.

– Vjerujte kako vrijeme odmiče, kako ovdje idemo iz predmeta u predmet, sve više ovo opstaje sarajevska prepisivačka škola. To je moje neprijatno iskustvo, cijenići činjenicu šta je do sada Hag uradio, jer sve više utvrđenih činjenicva iz haških presuda se pokušava bez suđenja ugurati u ove predmete pred Sudom BiH – dodao je Stojanović.

Zanimljivo je da se tužilac požalio Sudu da mediji iz Republike Srpske kvalifikuju ovaj slučaj kao montiran proces, nakon čega je predsjedavajuća sudskog vijeća Željka Marenić prekinula njegovo izlaganje riječima da Sud neće podleći pritiscima već samo dokazima.

 

Izvor:(RTRS)

 

 

Ostavite komentar: