Gdje je “zapeo dijalog”: Što se tiče bošnjačkih političara, to prepoznajem kao zabijanje glave u pijesak

U Republici Srpskoj je formiran pregovarački tim za dijalog sa FBiH s ciljem postizanja dogovora o budućnosti i odnosima unutar BiH.

Članovi tima izrazili su nadu da će nakon načelnog prihvatanja dijaloga od strane Hrvata slično postupiti i Bošnjaci te da će se kroz razgovor pronaći rješenje za nagomilane probleme u BiH.

U pregovaračkom timu su, kako je potvrđeno Glasu Srpske predstavnici najviših organa vlasti Republike Srpske, šefovi poslaničkih klubova u Narodnoj skupštini iz redova stranaka koje čine vladajuću koaliciju, kao i predstavnici Srpske u vrhu Savjeta ministara i Parlamenta BiH. Na listi članova su i profesor ustavnog prava Siniša Karan i predsjednik Političkog savjeta SNSD-a Slavko Mitrović.

Predsjednica Republike Željka Cvijanović je danas, kada je objelodanila da je tim formiran, istakla da se lista pregovarača može dopunjavati. Ona je dodala da je opozicija odlučila da ne učestvuje u tim aktivnostima.

“Neki su objasnili da je razlog taj što nisu učestvovali u donošenju tih zaključaka. Drugi su rekli da nemaju nikakav problem da se tako nešto napravi, ali drže se svoje priče. Po mom mišljenju, to su neka nezrela objašnjenja, a važno je da je taj tim formiran”, rekla je Cvijanovićeva i potvrdila da je pismo sa imenima upućeno i predsjedniku FBiH Marinku Čavari (HDZ BiH) te predstavnicima konstitutivnih naroda onako kako je predviđeno.

Cvijanovićeva je navela da je od HDZ-a dobijena saglasnost za učestvovanje u razgovorima te napomenula da je ova stranka mnogo puta delegirala neka pitanja koja su u vezi sa budućnošću zemlje.

“Što se tiče Bošnjaka i njihove politike, konkretno SDA, to prepoznajem kao zabijanje glave u pijesak”, rekla je Cvijanovićeva, dodavši da Srpskoj trebaju sagovornici, jer postoji mnogo tema o kojima treba razgovarati.

Vrata Srpske su, podvukla je, uvijek otvorena za razgovor.

“Ko hoće da uđe, ući će, ko neće, neće, ali samim tim isključujemo mogućnost da ovdje napravimo neki ambijent koji će biti po volji svima”, zaključila je predsjednica Srpske.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u NSRS Igor Žunić u izjavi za “Glas Srpske” rekao je da očekuje, nakon inicijative koja će biti upućena ka FBiH i druga dva konstitutivna naroda, da se svi odazovu i da se pripremi program i plan rada u razgovorima.

“Čini se, ipak, da Bošnjaci ne žele da učestvuju u tim pregovorima, računajući da BiH može da funkcioniše kao protektorat i da stranci mogu da definišu neke procese u BiH, što ne predstavlja nikakvu budućnost”, rekao je Žunić.

Šefica Kluba poslanika DEMOS-a Spomenka Stevanović za naš list ističe da ne očekuje mnogo, ali se nada da će među bošnjačkim predstavnicima i u FBiH preovladati mišljenje da se o problemima mora razgovarati i da se oni ne mogu gurati pod tepih.

“Dobro je da razgovaramo da bismo bolje razumjeli poziciju druge strane. Ja bih voljela da dođe do tih pregovora, da pričamo o svim problemima i napravimo dinamiku da bismo došli do kompromisa. Ne bi bilo dobro da problemi eskaliraju”, rekla je Stevanovića i dodala da je problem kod Bošnjaka što su naučeni da njihove probleme rješava međunarodna zajednica.

Zaključci

U zaključcima Narodne skupštine RS iz maja ove godine je konstatovano da je, između ostalog, narušena dejtonska struktura i da treba inicirati pokretanje razgovora i dijaloga između strana Republike Srpske i FBiH te tri konstitutivna naroda.

Srpska je pozvala na sveobuhvatan dijalog o trenutnom stanju u BiH i mogućim rješenjima u vezi sa budućnošću Srpske i Federacije. Pregovarački tim je zadužen da sačini operativni plan rada i da Narodnu skupštinu izvještava redovno o aktivnostima.

Ostavite komentar: