Galijašević o oslobođenju Bosnića: Za širenje radikalnog islamizma platio samo jedan dahija

10.09.2021. | 16:15

Ekspert za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević izjavio je da je trebalo da se, poslije sedam godina robije, na slobodi nađe radikalni imam iz Bužima Husein Bilal Bosnić, pa da tema džihadizma uzdrma ispeglane birokrate širom svijeta.

“To što Husein vodi porijeklo iz zemlje koja je aktivni rasadnik radikalnih hodža, od kojih neki još `vitlaju` po stranim ratištima, začudo, pokazalo se kao malo važna činjenica”, ukazao je Galijašević.

On je podsjetio da se lišavanje slobode jednog od poznatijih radikalnih imama u BiH zbilo sredinom septembra 2014. godine, kada je u velikoj policijskoj akciji kodnog naziva “Damask” uhapšeno 18 osoba koje su dovedene u vezu sa finansiranjem, organizovanjem i vrbovanjem boraca za odlazak u Siriju i Irak, te učestvovanjem u oružanim sukobima i borbom na strani terorista “Al kaide” i “Islamske države”.

Prema njegovim riječima, u javnosti poznat kao Bilal, Husein Bosnić slovio je, ne bez razloga, za jednog od neformalnih vehabijskih vođa u BiH.

“Prema navodima iz optužnice, a kasnije i presude, riječ je o osobi koja je uživala veliki autoritet i igrala značajnu ulogu u vrbovanju mladih ljudi za odlazak na strana ratišta. Izdašna finansijska podrška nije izostala – samo u jednoj transakciji na njegov račun iz Kuvajta uplaćeno je više od 50.000 evra”, naveo je Galijašević.

On je upitao kako se desilo da za širenje radikalnog islamizma samo jedan od dvojice bosanskih dahija – plati punu cijenu, te podsjetio da je sudski proces trajao duže od godinu dana da bi u novembru 2015. Bosnić bio osuđen na sedam godina zatvora.

Zbog sumnje da je na teritoriji Italije vrbovao nekoliko italijanskih državljana za odlazak u Siriju, 2016. Interpol Italije raspisao je “crvenu potjernicu” zbog podsticanja na terorizam.

“Sam Bilal Bosnić umješno je palio vatre podstičući radikalni islamizam po svijetu. On je javno na selefijskim skupovima, kao i putem `Јutjuba` podsticao pripadnike ove zajednice da pristupe `Islamskoj državi`”,naveo je Galijašević.

Prema njegovim riječima, Bilal je dugo bio u sukobu sa Nusretom Imamovićem, vladarom Maoče, tamnom figurom selefizma, štićenikom Obavještajno-bezbjednosne agencije /OBA/ BiH i američke Centralne obavještajne agencije, “glavnim vehabijom” koji uživa povjerenje vrha Islamske zajednice u BiH.

“Godinu dana prije hapšenja pomirenje s Nusretom propraćeno je rješavanjem krucijalnog pitanja za Bošnjake i muslimane – kome pripadamo kao muslimani i koga podržavamo – `Al kaidu` ili `Islamsku državu`”, istakao je Galijašević.

Prema njegovim riječima, za razliku od Nusreta, koji je na vrijeme prepoznao povjerenje koje “Al kaidi” poklanjaju američki partneri, Bilal mnogo toga nije razumio.

On je naveo da je uz pomoć CIA, OBA i Turske obavještajne službe /MIT/ Nusret organizovao odlazak pet stotina zavedenih Bošnjaka u Siriju, a za te aktivnosti nije snosio krivičnu odgovornost.

“Naprotiv, i dalje komanduje saudijskom mrežom El Meali /ime ratnog komandanta mudžahedina u BiH Abu el Mealija – Abdelkader Moktari ili Halid ibn Abdulah/”, navodi Galiješević.

On je dodao i da sahrana u Alžiru održana prije četiri godine, postoji sumnja, nije bila Mealijeva i da “pretpostavke idu u pravcu da u mezaru ne leži otrovani bosanski komandant, već drugo lice”.

Galiješević je naveo da se ratnom komandantu Nusret odužio čuvanjem vojne formacije koja ratuje u Idlibu i koja sa još sedam “muhadžirskih jedinica” nastupa pod kontrolom široke koalicije “Hajat Tahrir el Šam”, kojom upravlja Džabhat el Nusra.

Ukoliko bi bili suočeni sa zločinima, Nusretovi džihadisti, njih 45, uglavnom su dobijali simbolične kazne koje su mogli otplatiti.

“Bilal nije bio te sreće ili pameti, teško je procjeniti. Njega je sačekalo sedam godina robije. Za spasavanje čelnika SDA i paraobavještajnih struktura koje su ga stvorile – jedna glava je mala žrtva”, konstatovao je Galijašević.