Galijašević: Erdogan je inspirisao mnoge mlade muslimane da prave terorističke akcije

Stručnjak za bezbjednost DŽevad Galijašević ocijenio je da je inspirator najnovijih terorističkih napada u Beču, kao i u Parizu, turski predsjednik Redžip Tajip Erdogan, te da Evropa nije posvetila dovoljnu pažnju bezbjednosnoj provjeri povratnika sa sirijskog ratišta.

“Najlakše bi bilo da sve te napade pripišemo karikaturama jednog satiričnog magazina ili da kažemo da je u pitanju svađa koja se dešava na relaciji Istanbul – Beč – Pariz. Međutim, stvar je mnogo ozbiljnija. Erdogan je osoba koja je inspirisala mlade muslimane da prave terorističke akcije i da `zavode red` u tuđoj kući”, rekao je Galijašević za agenciju “Srna“.

Prema njegovim riječima, problem EU i onih koji žele u EU, je Erdogan.

“NJegove veze sa `Muslimanskim bratstvom`, orijentacija ka ratu, njegovo ratovanje na Bliskom istoku, u Libiji, Siriji, Iraku, ratovanje na Kavkazu u Nagorno Karabahu, gdje šalje radikalne islamiste, slanje takozvanih migrantskih talasa ka Evropi je u stvari slanje njegovih vojnika ovamo”, upozorio je Galijašević.

On je konstatovao da je problem Evrope što je svoju odbranu orijentisala na NATO, a bezbjednost pokušala integrisati u okviru zajedničkih projekata EU.

“Time je oslabila nacionalne bezbjednosne agencije, a nije stvorila efikasan zajednički sistem odbrane i bezbjednosti”, dodao je Galijašević.

Iza navedenih napada, istakao je on, jasno stoje radikalni islam i matrica terorizma, ali ovaj put ne u vidu neke organizacije poput Al kaide, Isila ili slične organizacije, već političara sa velikim resursima, vezama u “Muslimanskom bratstvu” i vezama u svijetu terorizma.

Galijašević je podsjetio na jučerašnji Erdoganov zahtjev da islamofobija bude proglašena antisemitizmom, te njegovo opravdavanje ubistava nevinih ljudi po ulicama Pariza uvredljivim karikaturama “Šarli Ebdoa”.

“Dakle to su besmislice. Islam se tako ne sveti. Onda bi Francuzi i Austrijanci trebali na ulicama da ubijaju nasumično muslimane zbog ovih događaja i da kažu to vam je za to”, istakao je Galijašević.

Navodeći da će se prije ili kasnije svi u Evropi morati suočiti sa tim da Erdogan donosi opštu nestabilnost, gotovo ratno stanje u kontinuitetu, Galijašević je ocijenio da turski predsjednik to radi jer mu je zemlja u krizi, valuta na najnižem nivou, a pali su i bruto društveni dohodak, industrijska proizvodnja i spoljnotrgovinska razmjena.

“On krizu rješava izazivanjem sukoba u cijeloj Evropi, Aziji i Africi”, zaključio je Galijašević i dodao da je sada Evropa došla na red.

Kao poseban problem Galijašević vidi to što je Evropa potcijenila lošu imigracionu politiku i što su slabe bezbjednosne procedure prema povratnicima sa sirijskog ratišta.

“Takvi ratnici su nekontrolisano ulazili pod imenom migranti, nazvali smo to migrantskim talasom, a u stvari je riječ bilo o džihadistima Isila i Al kaide”, zaključio je Galijašević.

U oružanom napadu u Beču sinoć je ubijeno četvoro civila, a policija je usmrtila jednog napadača. Jedna osoba je uhapšena.

 

 

Ostavite komentar: