Galić: BiH ne može da se izbori sa prilivom migranata

Šef granične policije BiH Zoran Galić, upozorio je da pripadnici te službe ne mogu da se izbore sa “prilivom migranata duž istočne granice zemlje sa Srbijom”.

On je rekao da situacija lako može eskalirati i ugroziti ukupnu stabilnost, kako navodi AP, politički krhke nacije.

Galić za američku agenciju rekao da je obezbjeđivanje čitave granice od 1.600 kilometara, duž poznate migracione rutu u Evropu, poput “Sizifovog posla”. Agencija objašnjava da je to referenca na grčkog mitskog heroja koji je osuđen da vječno gura kamen uzbrdo samo da bi se kamen svaki put kada stigne do vrha otkotrljao dole.

Zoran Galić

“U stalnoj smo borbi da odvratimo migrante, ali oni nikada ne odustaju ”, rekao je Galić, napominjući i da njegova služba nema dovoljno ljudstva.

Opisujući obim problema, Galić je naveo da “ponekad nalaze žene koje su u osmom mjesecu trudnoće, maloljetnu decu i da daju sve od sebe da se moralno odnose prema njima, poštujući sve međunarodne konvencije (o ljudskim pravima)”.

Od početka godine, u BiH je stiglo više od 13.000 migranata, prema statistikama BiH. Ta zemlja nije u mogućnosti da im obezbjedi odgovarajući smještaj i mnogi su bez pristupa toplim obrocima, tuševima ili odgovarajućoj medicinskoj nezi, na sve veću zabrinutost lokalnih zajednica, prenosi Glas Srpske.

 Ostavite komentar: