FOTO – Aviobomba teška 500 kilograma pronađena iza zgrade televizije u Sarajevu

Opasna avibomba teška 500 kilograma pronađena je jutros na gradilištu iza RTV Doma u Sarajevu gdje se nalazila bivša zgrada fabrike Žica.

Na bombu su naišli radnici koji rade na gradilištu, tačnije bagerista koji je kopao. Kada je osjetio da je zagrebao nešto na dubini od oko pet metara, prestao je kopati. Odmah su kontaktirali Federalnu upravu civilne zaštite koji su izašli na teren.

Ono što treba naglasiti je da će prije uklanjanja i odvoženja bombe sa lokacije gdje je pronađena, biti izvršena evakuacija u krugu od najmanje dva kilometra.

U krugu od dva kilometra nalazi se i blok stambenih zgrada, brojne kompanije, ali i zgrada televizije.

“Riječ je o aviobombi izuzetno opasnoj i velike razorne moći od 1.000 libri. Preduzećemo sve potrebne aktivnosti u vezi evakuacije ljudi i sve što je potrebno da uklonimo opasnost.

Moraćemo evakuisati sve u krugu od najmanje dva kilometra kada je budemo odvozili, a nadamo se da ćemo sve uspjeti završiti do večeras”, rekao nam je direktor FUCZ-a Fahrudin Solak.

Inače, bomba je pronađena na gradilištu budućeg tržnog centra u opštini Novi Grad.

Šef Odsjeka za uništavanje eksplozivnih sredstava u Federalnoj upravi civilne zaštite Sead Vrana potvrdio je za Fenu da je riječ o bombi mase 500 kg, koja je bačena na tu lokaciju najvjerovatnije u novembru 1944.

I prije šest godina na ovom lokalitetu pronađena je aviobomba, ali je bila teška 227 kilograma. Riječ je bilo o bombi iz Drugog svjetskog rata.

U naselju Boljakov Potok pronađena je bomba od pola tone 2014. godine. Obje aviobombe su uspješno uklonjene i uništene.

 

Izvor:(Klix.ba)Ostavite komentar: