Forto rekao da je njegova plata 3.500 KM: Možemo reći da je to adekvatno

Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo, otkrio je da je njegova plata 3.500 KM, uključujući minuli rad i topli obrok. Odgovarajući na jedno od pitanja građana putem Foruma odgovornosti, Forto je kazao da smatra da su njegova i plate minisara u vladi adekvatne.

Prošle sedmice Forto je, uživo na Forumu odgovornosti odgovarao na pitanja građana povodom 100 dana rada Vlade Kantona Sarajevo. Pristiglo je više od 230 pitanja za premijera, te je na sva neodgovorena pitanja premijer Vlade KS zajedno sa ministricama i ministrima pisanim putem odgovorio.

Ministri koji se kriju i nanose štetu

Na pitanje: “Da li mislite da Vaša plata i plata Vaših kolega u Vladi nije visoka u odnosu na realni sektor?”, Forto je odgovorio:

“Ako ministarske pozicije gledamo kao menadžerska mjesta i platu uzmemo kao mjeru odgovornosti za resurse i rezultate, onda možemo reći da su moja i ministarske plate adekvatne. Ovo stoji pod pretspostavkom da dobro radimo. S druge strane, imali smo ministre koji se kriju, ministre i vlade, koji krše zakone, zanemaruju cijele sektore i nanose više štete nego koristi. Ti članovi vlada su preplaćeni. Uvjeren sam da građani ne bi prigovarali na cijene rada na izvršnim funkcijama kada bi Vlade dobro radile. Imajući u vidu da vlade često ne rade dobro, pitanje visine plate je legitimno. Inače, moja plata je 3.500 KM, uključujući minuli rad i topli obrok”.

Premijer je upitan i za najavu da će se državljanima Srbije omogućiti besplatan smještaj u Kantonu Sarajevo, u znak zahvalnosti za vakcine koje je Srbija donirala Sarajevu.

“Vaučere ćemo uručiti vladi Srbije do kraja maja. Vrijednost vaučera će biti približna vrijednosti vakcina koje smo dobili kao donaciju od Vlade Srbije. To je najmanje što možemo uraditi. Idealno, vaučere će koristiti zdravstveni radnici, koji su vakcinisali naše građane. To će biti naša preporuka Vladi Srbije”, odgovorio je premijer KS.

Između ostalog, građani su Fortu pitali i u kojoj je fazi realizacija incijative da se kladionice od škola i vjerskih objekata moraju udaljiti na najmanje 1.000 metara, koju je Skupština KS usvojila 2019. godine.

“Na ovome ćemo raditi u narednom periodu zajedno sa opštinama. Pandemija nas je natjerala da se ne bavimo u cijelosti onim što smo zacrtali, već da se često bavimo izrazito teškim temama zdravstvenog i ekonomskog odgovora na posljedice pandemije”, kazao je Forto.

Ostavite komentar: