Flug: Sudija Antoneti pomaže Karadžiću i Mladiću

30.01.2019. | 13:22

Kristof Flug, bivši sudija Haškog tribunala i Međunarodnog rezidualnog mehanizma, optužio je sudiju Žana Kloda Antonetija da za haške optuženike Radovana Karadžića i Ratka Mladića priprema oslobađajuću ili bar presudu sa značajno blažom kaznom u odnosu na već izrečene u prvostepenom postupku.

Splitska „Slobodna Dalmacija“ piše da je Flug prije nekog vremena demonstrativno podnio ostavku na sudijsku dužnost, navodeći da to nije učinio samo iz privatnih razloga.

Splitski dnevnik podsjeća da je Flug u intervjuu za njemački „Cajt“ dozvolio da se „naslute razlozi dubokog profesionalnog razočaranja nekim postupcima te pravosudne institucije“.

Flug je zgrožen zbog nedavne odluke generalnog sekretara UN Antonija Gutereša da vrlo iskusnom turskom sudiji ne produži mandat samo zato što ga Erdoganova vlada u Ankari smatra simpatizerom opozicionog pokreta Fetulaha Gulena, kao i zbog mogućnosti da Karadžić i Mladić u drugom stepenu budu oslobođeni.

Njemački sudija uvod u takav rasplet vidi u apsurdnoj odluci francuskog sudije Žana Kloda Antonetija da iz žalbenog postupka isključi sudije Teodora Merona i Kamela Ađijusa, i to na zahtev Mladićeve i Karadžićeve odbrane.

Flug smatra apsurdnim to što je nadležni sudija prihvatio tezu o pristrasnosti u revizijskim procesima Karadžiću i Mladiću, udovoljio molbi njihovih advokata da sudije Meron i Ađijus budu isključeni iz drugostepene odluke i proglasio ih pristrasnim samo zato što su već sudili u sličnim procesima.

Kao ne manje važno napominje se da je „kontroverzni francuski sudija“ Antoneti potpisao i oslobađajuću presudu lideru radikala Vojislavu Šešelju.

Upitan da li mu je zamislivo da se „Karadžić i Mladić na kraju izvuku“, Flug je odgovorio da ništa nije nemoguće jer i u sudu rade ljudi koji čine greške.

„Postoji izreka po kojoj ste pred sudom i na otvorenom moru u Božjim rukama“, rekao je Flug za „Cajt“ i dodao da ga zabrinuti predstavnici raznih udruženja žrtava rata na Balkanu stalno opsjedaju i pitaju hoće li Karadžić i Mladić na kraju biti oslobođeni.

Inače, prvostepenom presudom Karadžić je u Hagu prije gotovo tri godine osuđen na 40 godina zatvora, a Mladiću je 2017. godine u istom sudu izrečena doživotna kazna zatvora.

Flugovo strahovanje prokomentarisao je hrvatski advokat Anto Nobilo, koji ima iskustva sa Haškim sudom.

On kaže da svaki rasplet u Međunarodnom rezidualnom mehanizmu smatra mogućim, ali da mu se oslobađajuća presuda za Karadžića i Mladića ipak čini nevjerovatnom.

„Ne samo zbog njihove krovne uloge u brojnim ratnim pokoljima, nego i zbog činjenice da su mnogi njihovi podređeni iz komandnog lanca već osuđeni na drakonske kazne“, rekao je Nobilo za „Slobodnu Dalmaciju“, a prenosi SPUTNIK.