Federacija BiH: Boračke organizacije i poljoprivrednici najavljuju blokade

Federacija BiH od danas je i zvanično u finansijskom kolapsu. Taj entitet nema budžet za 2019. godinu, a sve zbog političke bitke oko izbora delegata u federalnom Domu naroda.

Budžetski korisnici po svemu sudeći neće dobiti plate i naknade, jer entitetska Vlada nije predložila prijedlog za privremeno finasiranje. Radikalnim mjerama prvi su zaprijetili poljoprivrednici. Daju rok od deset dana, u suprotnom će blokirati institucije.

“Mi smo se dogovorili, pored svih onih najava da će biti i blokada stranaka i OHR-a da ćemo sačekati još deset dana”, istakao je Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Novi saziv Predstavničkog doma Parlamenta Federacije usvojio je predloženi budžet, ali njega mora da potvrdi i Dom naroda, koji još nije konstituisan. Bošnjačke stranke traže da to učini stari saziv, ali su stigla upozorenja iz OHR-a, Delegacije EU, ambasada SAD-a i Njemačke u BiH da Dom naroda iz prošlog mandata nema legitimitet da usvaja odluke novog saziva. Sa tim se slaže i još uvijek aktulena predsjedavajuća Doma naroda Federacije, HDZ-ova Lidija Bradara, koja poziva na što prije konstituisanje novog saziva.

“Ovo je sada presedan nad svim presedanima, ja još jednom pozivam sve aktere iz političkog života u FBiH da svu energiju usmjere na kantonalne i županijske skupštine kako bi se popunio i poslali poslanici u Dom naroda Parlamenta Federacije kako bi se o tome moglo odlučivati”, istakla je Lidija Bradara, predsjedavajuća DN PS FBiH (HDZ BiH).

Penzije za januar, biće isplaćene finasijskom akrobacijom, ali su naredne isplate pod velikim upitnikom. U SDA ne žele da priznaju da je Federacija u finasijskoj blokadi, ono što priznaju jeste da će posljedica, itekako, biti.

“Finansijski kolaps se neće desiti, ali Federacija će trpiti ovaj problem nekonstituisanje Doma naroda u narednih desetak, petnaest dana”, istakao je Edin Ramić, potpredsjednik SDA.

“Dovešće neke od osnovnih funkcija u pitanje, kao što su isplate socijalne naknade i druge, pa dugoročno i penzije, one su za ovaj mjesec riješene, ali već za sljedeći mjesec, ovaj potez koji je napravio PIO MIO isparavan, neće moći uraditi”, istakao je Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke.

Za razliku od poljoprivrenika, boračka populacija iz Tuzle, nema mnogo strpljenja. Federalnim političkim strankama daju rok do 5. februara da se dogovore i usvoje budžet. U protivnom, najavljuju okupljanje na ulicama širom Federacije i blokadu magistralnih puteva i graničnih prelaza.

 

Izvor:(ATV)

 

Ostavite komentar: