Fajonova najavila: Danas predstavljanje plana za dodjelu kandidatskog statusa BiH

Slovenija će danas predstaviti plan za dodjelu kandidatskog statusa BiH, rekla je slovenački ministar inostranih poslova Tanja Fajon uoči sastanka u Luksemburgu šefova diplomatija zemalja EU.

Fajonova je naglasila da se na današnjem sastanku, na kojem će biti riječi o situaciji u Ukrajini, ali i o dodjeli kandidatskog statusa toj zemlji, ne smije zaboraviti zapadni Balkan i zemlje koje čekaju ulazak u EU.

“Ne smijemo zaboraviti zemlje zapadnog Balkana. Slovenija će danas predstaviti plan kako podržati BiH i dodijeliti joj kandidatski status. Predstavićemo ovaj projekt pred šefovima diplomatija drugih zemalja EU. Razgovaraćemo o konačnom početku pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, te o liberalizaciji viznog režima za Kosovo što podržavamo”, poručila je Fajonova.

Ona je današnji susret ocijenila kao izuzetno važan.

“Danas ćemo imati važnu diskusiju u vezi sa Ukrajinom. Slovenija će nastaviti svoju politiku podrške Ukrajine i narodu ove države. Podržavamo i dodjelu kandidatskog statusa ovoj državi, kao i svim državama unutar istočnog partnerstva”, rekla je Fajonova.

Osim Tanje Fajon, uoči današnjeg sastanka medijima su se obratili i šef češke diplomatije Jan Lipavsky, ministar inostranih poslova Austrije Aleksander Šalenberg, grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendijas, te šef diplomatije Luksemburga Žan Aselborn.

Ostavite komentar: