Evropski parlament usvojio Izvještaj o BiH, zahtjeva se sprovođenje reformi

Evropski parlament usvojio je danas Izvještaj o BiH u kojem je pozdravljena njena posvećenost napretku na putu ka EU, ali se zahtjeva sprovođenje reformi.

Poslanici u izvještaju priznaju korake koje je BiH preduzela u rješavanju ključnih aspekata iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu za članstvo u EU, ali podsjećaju da je efikasno funkcionisanje nezavisnih i odgovornih demokratskih institucija preduslov za napredak u integracionom procesu, uključujući dobijanje statusa kandidata.

U izvještaju se ističe da su reforme u sektorima demokratske funkcionalnosti, vladavine zakona i javne administracije od ključne važnosti, objavljeno je na sajtu Evropskog parlamenta.

Poslanici su pozvali su Evropski savjet da nastavi sa podrškom evropske perspektive BiH uključujući “slanje pozitivne političke poruke odobrenja statusa kandidata”.

Evropski parlament je u izvještaju izrazio snažnu podršku suverenitetu, teritorijalnom integritetu i nezavisnosti BiH, uz podsjećanje da put ka članstvu u EU zavisi od održivog mira, stabilnosti i značajnijeg pomirenja koje naglašava demokratski i multikulturološki karakter BiH.

Izvještaj je usvojen sa 483 glasa “za”, 73 “protiv” i 133 uzdržana.

 

 

Ostavite komentar: