Evropska komisija dala pozitivno mišljenje o kandidatskom statusu BiH

Evropska komisija dala je pozitivno mišljenje o kandidatskom statusu BiH. Ipak, dok ne budu formirani svi nivoi vlasti, zemlje članice Evropske unije neće se pojedinačno izjašnjavati o tom mišljenju. Šef Delegacije EU Lars Gunar Vigemark uručio je taj dokument članovima Predsjedništva, rukovodstvu oba Doma Parlamentarne skupštine i predsjedavajućem Savjeta ministara u tehničkom mandatu.

Vigemark je rekao da se u Mišljenju uopšte ne govori o nastavku NATO integracija.

Tri godine nakon podnošenja zahtjeva za članstvo u EU i tri mjeseca od dostavljanja kompletnih odgovora na Upitnik, BiH je dobila pozitivno mišljenje Evropske komisije o napretku na evropskom putu.

– Ovo mišljenje je prekretnica u odnosima EU i BiH i pokazuje da je Unija posvećena podršci ovoj zemlji na njenom putu ka evropskoj integraciji – rekao je Јohanes Han, visoki predstavnik EU za proširenje i susjedske odnose.

U Mišljenju se ističe 14 ključnih prioriteta koje vlasti treba da ispuni da bi BiH dobila preporuku za otvaranje pregovora o pridruživanju Evropskoj uniji. Borba protiv korupcije, unapređenje javnih nabavki, depolitizacija javne uprave, provođenje odluka Ustavnog suda BiH, osiguranje finasiranja javnih emitera, samo su neki od zahtjeva Brisela. Ipak, izdvaja se možda i ključna poruka da se bez odgađanja i uslovljavanja što prije završi formiranje vlasti u BiH.

– Sve dok se ne budu formirali svi nivoi vlasti u BiH, Evropska komisija neće ići s preporukom zemljama članicama EU, da postupaju, da rade na ocjeni mišljenja. U Mišljenju nema komentara, niti se ijednom rečenicom osvrće na NATO i članstvo u NATO-u, već se govori samo o evropskim integracijama – izjavio je Lars Gunar Vigemark, šef Delegacije EU u BiH.

U slobodnom prevodu, džaba i pozitivno mišljenje na dosadašnji napredak na evropskom putu, ako se što hitnije ne formira Savjet ministara BiH.

– Koliko sam razumio, glavna priča je u tome da bi se uopšte krenulo u razmatranje Mišljenja treba da se formira vlast i nigdje nisam pročitao da piše NATO. Oni insistiraju na toj priči o članstvu i mi to ne možemo da prihvatimo. Daleko je važnije evropski put nego NATO – istakao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Šefik Džaferović, bošnjački član Predsjedništva, ističe da nema nikakve odgovornosti bošnjačke strane, kako je rekao Dodik.

– Mi vlast nismo uspostavili zato što bošnjačka strana to ne želi, već što želimo se da poštuju principi vladavine prava u ovoj zemlji – rekao je Džaferović.

Poput Džaferovića, i Denis Zvizdić izvlači zaključak da je vladavina prava na koju Evropska komisija poziva, dovoljan osnov za njihovo istrajavanje na usvajanju tzv. GNP za kojeg tvrde da je tehničko pitanje, a zapravo je riječ o alatu za aktiviranje Akcionog plana za članstvo BiH u NATO-u.

Pozitivno mišljenje Evropske komisije čini se da je posljednja šansa da se sarajevski političari, koji mjesecima blokiraju formiranje Savjeta ministara, uozbilje, ali i šansa za novi zamah evrointegracijama. Do tada opominju podaci da je podrška javnosti u BiH za članstvo u EU sa 78 odsto u 2015. drastično pala na 56 procenata u 2018.

 

Izvor:(RTRS)Ostavite komentar: