Evo koja bi ministarstva trebalo da dobiju stranke u novom Savjetu ministara

Lideri Stranke demokratske akcije, Hrvatske demokratske zajednice i Saveza nezavisnih socijaldemokrata novinarima juče nisu htjeli otkriti detalje razgovora o raspodjeli pozicija u Savjetu ministara. Neke od želja su, ipak, procurile.

Prema saznanjima “Avaza”, stranka Dragana Čovića, kojoj bi trebala pripasti tri ministarstva, traži resore vanjskih poslova, pravde i odbrane.

Stranka demokratske akcije, sama ili s eventualnim koalicionim partnerima u tzv. bošnjačkom bloku, računa da će dobiti četiri pozicije. Prema nekim izvorima, u pitanju su ministarstva finansija, civilnih poslova, bezbjednosti i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice.

Dodikovom SNSD-u, osim mjesta predsjedavajućeg Savjeta ministara, rezerviranog za Zorana Tegeltiju, trebala bi pripasti još dva ministarstva – vanjske trgovine i ekonomskih odnosa te Ministarstvo transporta i komunikacija.

Ovo su, kako je preneseno Avazu, početne pozicije. U predstojećim razgovorima tri stranke moguće je da dođe i do nekih izmjena.

Uglavnom, ako raspodjela bude napravljena prema iznesenim željama, vjeruje se da bi novi ministar vanjskih poslova BiH mogao biti lider HDZ-a Dragan Čović.

Navodno je i aktuelni ministar Adil Osmanović zainteresovan da ostane u resoru civilnih poslova, a postoje i neprovjerene informacije da bi, ukoliko dođe do priključenja SDS-a bloku SNSD-a na nivou BiH, na mjestu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa mogao ostati Mirko Šarović, prenosi ATV portal.

 

Ostavite komentar: