EU pozvala lidere BiH da se uzdrže od zapaljive retorike

Evropska komisija je danas pozvala lidere Bosne i Hercegovine da se uzdrže od zapaljive retorike i preduzimanja bilo kakvih koraka koji bi mogli da podriju evropsku perspektivu zemlje.

Povodom odluke visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da nametne zakon o zabrani negiranja genocida, portparolka šefa evropske diplomatije Žozepa Borela navela je da je EU “primila k znanju” tu odluku, prenosi HINA.

“Bićemo vrlo jasni: revizionizam i negiranje genocida protivrječe temeljnim evropskim vrijednostima”, kazala je.

Ona je dodala da je pomirenje jedan od prioriteta za Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka EU i ukazala na privrženost Unije suverenosti, jedinstvu i teritorijalnom integritetu BiH.

“EU očekuje od čelnika Bosne i Hercegovine da djeluju suvereno, da preduzimaju konkretne korake i da promovišu okruženje koje doprinosi pomirenju radi prevladavanja nasledja rata”, navela je Borelova portparolka.

Incko je danas nametnuo zakon kojim se u BiH zabranjuje i sa do pet godina zatvora kažnjava negiranje genocida, uključujući srebrenički.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da odbacuje odluku Incka i da je Republika Srpska poslije nje “prisiljena da krene” u proces odvajanja od BiH.

 

 

Ostavite komentar: