EU pozvala BiH da vrati imovinu oduzetu od žrtava Holokausta

Evropska unija pozvala je BiH da vrati imovinu oduzetu od žrtava Holokausta, čime je prvi put rješavanje ovog pitanja dovedeno u vezi sa nastojanjima te zemlje da se pridruži EU, piše Јerusalim post.

U EU u rezoluciji se ukazuje da “nedostaje zajednički sveobuhvatni zakonski okvir za upravljanje zahtjevima za vraćanje imovine” i poziva BiH da obezbijedi poštovanje prava na imovinu.

– Ova rezolucija Evropskog parlamenta moćan je poziv na dugo čekani zakon u BiH koji će omogućiti pravdu za one koji su preživjeli Holokaust, za njihove porodice, za Јevrejsku zajednicu i za druge vjerske zajednice – izjavio je predsjednik Јevrejske zajednice u BiH Јakob Finci.

Јerusalim post istiše da su u rezoluciji pominju i građani čija imovina je oduzeta tokom komunističkog režima.

Svjetska organizacija za jevrejsku restituciju saopštila je da je 1995. godine u BiH uspostavljen ad hok sistem, uz pomoć kojeg bi trebalo da se odlučuje o pravnom statusu imovine oduzete od prvobitnih vlasnika, ali komunalna imovina nikada nije vraćena Јevrejskoj zajednici.

U BiH trenutno živi oko hiljadu Јevreja, u odnosu na 14.000 njih prije Drugog svjetskog rata, od kojih je 12.000 živjelo u Sarajevu, dodaje Јerusalim post.

 

Izvor.(RTRS)

 Ostavite komentar: