EU izdvojila 1,1 milijardu KM za BiH

Evropska unija planira do kraja naredne godine u Bosni i Hercegovini potrošiti najmanje 1,1 milijardu maraka.

Kako je odgovoreno iz Evropske komisije, u skladu s Instrumentom pretpristupne pomoći (IPA II) za našu je državu „određena ukupna okvirna dodjela sredstava u iznosu od 552,1 milion evra za sedmogodišnje razdoblje važećeg finansijskog okvira (2014.-2020.)“.

Razvoj demokratije

– Od 2014. do 2018. Komisija je izdvojila 312,5 miliona evra za programe razvoja demokratije i konkurentnosti.

Od toga je do decembra 2018. ugovoreno 153,7 miliona evra, a isplaćeno 102,9 miliona evra.

– sprovođenje programa IPA II od 2014. do 2020. i dalje je koncentrisana na ispunjavanje potreba Bosne i Hercegovine u okviru pristupnog procesa. Poseban je naglasak na temeljnim pitanjima, vladavini prava, reformi javne uprave i ekonomskom upravljanju, u skladu sa strateškim smjernicama iz Indikativnog strateškog dokumenta za IPA-u , Komunikacijom Komisije „Vjerodostojna perspektiva proširenja i pojačana saradnja EU sa zapadnim Balkanom” iz 2018. te Komisijinim godišnjim izvještajima – navodi se u dokumentu Evropske komisije.

On je nastao kao odgovor na pitanje, Ivana Jakovčića, poslanika Evropskog parlamenta iz Hrvatske.

Jakovčić je u februaru upitao koliko je novca iz IPA II planirano za BiH.

Vodeća uloga

Iz Brisela je, u odgovoru na poslaničko pitanje, navedeno i da je, kao dodatak, BiH iz Instrumenta za civilno društvo dodijeljeno ili ugovoreno 11,6 miliona evra.

– Za programe prekogranične saradnje u kojima BiH ima vodeću ulogu dodijeljeno je šest miliona evra – istaknuto je u odgovoru.

To je postignuto ponajviše zahvaljujući aktivnostima ministarstava transporta i komunikacija te vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Dubl Ismir Jusko (SBB) i Mirko Šarović (SDS) uspio je ispregovarati niz bitnih državnih strategija, čime je omogućeno povećanje IPA II fondova.

Sjeverna Makedonija dobija sve više

Zanimljivo je da je Sjeverna Makedonija dobila više novca nego BiH.

Tako je od 2014. do 2018. godine u tu državu otišlo 344,5 miliona, a do kraja 2020. planira se još 264,2 miliona evra.

Na ovaj iznos treba dodati još 60 miliona za poljoprivredu, 8,5 miliona za prekograničnu saradnju i 19,3 miliona za civilno društvo.

Rješenje pitanja imena te zamah u reformama otvorili su Sjevernoj Makedoniji pristup novim izdašnim fondovima EU.

 

Izvor:(Avaz.ba)

 

Ostavite komentar: