Ešaloni na okupu za 30. rođendan Srpske

Svečani defile povodom Dana Republike Srpske, iako je bio najavljen za Vidovdan, neće biti organizovan u ponedjeljak, tako da će ešaloni prodefilovati centrom Banjaluke tek 9. januara iduće godine, kada Srpska slavi 30. rođendan.

Defile je, uz svečanu akademiju i dodjelu odlikovanja, posljednjih godina sastavni dio programa obilježavanja Dana Republike Srpske, ali je epidemiološka situacija ove godine promijenila plan proslave tog dana. Zbog pandemije virusa korona 9. januara, prema odluci Odbora za proslavu, na Trgu Krajine u Banjaluci nije bilo defilea pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske i predstavnika civilnog sektora. Tada je najavljeno da će svečani defile biti organizovan 28. juna, na Vidovdan, datum koji je veoma važan za srpski narod.

U kabinetu predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović potvrdili su za “Glas Srpske” da su planovi ponovo promijenjeni i da jedini razlog leži u epidemiološkoj situaciji u Srpskoj u proteklom periodu jer nisu mogli da izvrše potrebne pripreme, koje u normalnim uslovima traju oko dva mjeseca, te okupe na jednom mjestu sve koji imaju svoju ulogu u tome.

– Svečani defile povodom Dana Srpske, u kojem učestvuju pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i civilni sektor, neće biti održan 28. juna – na Vidovdan, kako je ranije najavljivano, zbog složenosti same pripreme organizacije i poštovanja epidemioloških mjera. Naime, zbog epidemiološke situacije i mjera preduzimanih s ciljem zaštite zdravlja građana nije bilo moguće održavanje priprema, niti učešće civilnog sektora, kao sastavnog dijela svečanog defilea, u istim – naglasili su u Palati Republike.

Dodali su i da priprema svečanog defilea podrazumijeva učešće u punom kapacitetu i kadeta MUP-a, koji su raspoređeni u policijske uprave širom Republike Srpske na odrađivanje obaveznog pripravničkog staža.

– Uzimajući u obzir i da je 28. juna krsna slava Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka, odlučeno je i da jedinstveno obilježavanje Vidovdana bude organizovano u manastiru Sase kod Srebrenice – zaključili su u kabinetu predsjednice, uz naglasak da su oni opredijeljeni da defile bude, kao i do sada, 9. januara, odnosno 2022. godine.

U okviru obilježavanja ovogodišnjeg Dana Srpske, 9. januara je održana svečana akademija u izmijenjenom obliku, prilagođena epidemiološkoj situaciji, dodijeljene su medalje, odlikovanja te promovisan film “Koridor” koji govori o jednoj od najvažnijih bitaka Vojske Srpske.

Koncert

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske objelodanilo je da će 28. juna u večernjim časovima na Trgu Krajine u Banjaluci biti održan koncert Policijskog orkestra MUP-a RS. Na bini će uz pripadnike MUP-a Srpske biti i članovi Umjetničkog ansambla “Stanislav Binički” Ministarstva odbrane Srbije.

 

 

Ostavite komentar: