ERS odustao od plana: Skupština akcionara nije usvojila odluku o dokapitalizaciji HET-a

Na sjednici Skupštine akcionara “Hidroelektrana na Trebišnjici” (HET) u Trebinju, nije usvojena odluka o dokapitalizaciji tog preduzeća jer je Matično preduzeće “Elektroprivrede Republike Srpske” (ERS), koje je većinski vlasnik HET-a, bilo suzdražno prilikom glasanja.

Direktor Hidroelektrana na Trebišnjici /HET/ Gordan Mišeljić izjavio je da na današnjoj sjednici Skupštine akcionara nije donesena odluka o dokapitalizaciji ovog preduzeća i da je to ostavljeno na razradu da bi se jasnije definisala pravila, zaštitili mali akcionari i što prije nastavilo sa ovim procesom.

Mišeljić je rekao da je tema današnje sjednice Skupštine akcionara HET-a bila druga emisija redovnih akcija preduzeća.

“Većinski vlasnik Vlada Republike Srpske je kroz predstavnika državnog kapitala načelno dala saglasnost za takvu aktivnost HET-a sa ciljem dokapitalizacije Hidroelektrane `Dabar` i završetka projekta. Međutim, bili su suzdržani po dvije tačke dnevnog reda tako da danas nije donesena odluka o dokapitalizaciji, nego je to ostavljeno da se razradi u budućem konceptu u relativno kratkom periodu i da nastavimo sa tom aktivnošću”, rekao je Mišeljić novinarima u Trebinju.

On je dodao da je sjednica Skupštine akcionara prošla korektno, te ponovio da od privatizacije HET-a neće biti ništa.

Jedan od najznačajnijih malih akcionara Damir Lozina smatra da će proces dokapitalizacije dovesti do nacionalizacije HET-a, odnosno do povećanja državnog kapitala iznad sadašnjeg od 80 odsto.

Komentarišući tvrdnje opozicije o dokapitalizaciji HET-a, Mišeljić je rekao da svako ima pravo na svoje mišljenje i da će ukoliko bude trebalo otići na sud zbog toga.

Iz Elektroprivrede RepublikeSrpske su ranije isticali da bi nakon dokapitalizacije Matično preduzeće zadržalo 65 odsto vlasništva, a fondovi 15 odsto, čime bi to preduzeće i dalje ostalo u vlasništvu Republike Srpske.

Manjinski akcionari HET-a saopštili su prije tri dana da podržavaju povećanje kapitala javnom ponudom akcija na Banjalučkoj berzi, ali da cijena po kojoj se akcije prodaju treba da bude 13 puta veća.

Ostavite komentar: