Erik Nelson i Metju Palmer u Bihaću: Migrantska kriza eskalirala, potrebna reakcija državnih organa

Američki ambasador u BiH Erik Nelson i visoki funkcioner Stejt Departmenta Metju Palmer stigli su u posjetu Bihaću gdje je posljednjih dana eskalirala migrantska kriza.

Američki zvaničnici su razgovarali sa gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem i premijerom Unsko-sanskog kantona Mustafom Ružnićem o važnosti koordiniranog odgovora na migrantsku situaciju u BiH.

– Došao sam da iz prve ruke vidim kakva je situacija kada je u pitanju migrantska kriza u Bihaću i Unsko-sanskom kantonu. Čuo sam puno informacija od gradonačelnika i premijera kako su građani reagovali na dolazak migranata i koliki je uticaj na ovaj dio BiH. Međutim, ni građani niti vlasti u Bihaću i USK ne mogu sami reagovati na ovu situaciju. Međunarodna zajednica pomaže, ali ono što je najvažnije da mora postojati strategija od državnih institucija prema ovom problem. Mi ćemo raditi na tome da se nađu bolja rješenja za ovu situaciju. Vrlo je jasno da su gradske i kantonalne vlasti fokusirane da riješe ovaj problem sa onim resursima koje imaju uz pomoć međunarodnih organizacija i ono što je sada potrebno jeste reakcija državnih organa koja trebaju obezbijediti sredstva za policiju u ostale službe koje se ovim pitanjem bave – kazao je ambasador Nelson, prenosi SrpskaInfo.

Bihaćki gradonačelnik je kazao kako očekuje od međunarodnih institucija u BiH da učine maksimum napora i podstaknu državne organe da samo rade svoj posao za koji su po zakonu i nadležni.

– Imali smo i imamo podršku američke vlade i administracije putem ambasade u BiH i danas sam zamolio ambasadora Nelsona da svojim autoritetom i položajem učini sve da se teret migrantske krize zaustavi prema Gradu Bihaću koji već godinu dana biva žrtva nerada nadležnih državnih institucija. Takođe, zahvalio sam na dosadašnjim projektima USAID koji su realizovani u Bihaću i koji daju naovi zamah u razvoju grada, a posebno posebni zajednički projekt u poslovnoj zoni Kombiteks – izjavio je Fazlić.

Tokom razgovora istaknuto je da zvaničnici na svim nivoima vlasti u BiH trebaju raditi na rješavanju ovog izazova na human način.

Inale, zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer danas je stigao u BiH nakon višednevne posjete Srbiji. Po dolasku u BiH odmah se zaputio prema Bihaću.Ostavite komentar: