Enver Halilović povukao preporuke za reakreditaciju univerziteta u Republici Srpskoj

Agencija za razvoj visokog obrazovanja BiH ne funkcioniše i ne može da donosi odluke. Tako ministar za naučno tehnološki razvoj i visoko obrazovanje Srđan Rajčević odgovara na to što je Enver Halilović, direktor BH agencije za razvoj visokog obrazovanja, preporuke za reakreditaciju dva javna univerziteta u Srpskoj stavio van snage. Halilović, koji je već trebalo da bude penzionisan, ne zna šta radi, poručuje Rajčević.

“Ja zaista ne vidim način kako da se odblokira ta situacija izuzev formiranja novog Savjeta ministara i donošenja nekih političkih odluka koje se tiču rada te agencije i prije svega smjene tog direktora zbog svega što je do sada prouzrokovao,” kaže Rajčević.

Saga oko reakreditacije Univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu traje već nekoliko mjeseci, i to zato što je Enver Halilović u startu odbio da Univerzitete u Srpskoj upiše u registar. Halilović je tek prije nekoliko dana van snage stavio i preporuke za reakeditaciju Univerziteta iz Srpske koje je Komisija za preporuke izdala prije tri mjeseca. Ipak, preporuka za reakreditaciju univerziteta u Zenici, i dalje važi. Očigledno se radi o još jednoj političkoj opstrukciji od strane direktora BH agencije, kaže rektor banalučkog univerziteta Radoslav Gajanin.

“Samo iz njemu poznatih razloga direktor to nije želio da učini za dva Javna univerziteta, to je Univerzitet u Banjaluci i Univerzitet u Istočnom Sarajevu i ja ovom prilikom želim da zahvalim ministru na aktivnostim koje su doprinijele premošćavanju tog problema,” rekao je Gajanin.

Ministar Srđan Rajčević uvjerava da studenti javnih Univerziteta u Srpskoj nemaju razloga za brigu, s obzirom da je prije par dana potpisan sporazum sa Agencijom iz Srbije. Sporazum predviđa međusobno priznavanje studijskih programa i diploma, sa obje strane Drine. U Srpskoj se zato nadaju da akreditaciju dva javna Univerziteta neće dovoditi u pitanje ni evropske visokoškolske ustanove.

 

Izvor.(ATV)

Ostavite komentar: