Egić potvrdio: Uskoro kreće isplata nepovatnih sredstava za stambeno zbrinjavanje

05.12.2023. | 09:01

Ministar rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić najavio je da će ovog mjeseca početi isplata nepovratnih sredstava u iznosu do 8.000 KM za stambeno zbrinjavanje boračkih kategorija.

On je naveo da je za ovu namjenu obezbijeđeno 500.000 KM, dodajući da je riječ o nepovratnim sredstvima koja će biti isplaćena po uredbi Vlade Srpske, a za koja su pripadnici boračkih kategorija konkurisali 2019. godine.

“U prvom krugu obuhvatićemo 18 opština u kojima će isplata krenuti ovog mjeseca, a tokom naredne godine nastavljamo taj proces. S obzirom da se to radi na nivou lokalnih zajednica, kada spiskovi budu završeni, resorno ministarstvo vrši isplatu”, rekao je Egić za ATV.

Egić je naveo da su budžetom Srpske predviđena dodatna izdvajanja za boračke kategorije, a povećanje je već obezbijeđeno Rebalansom budžeta i do kraja godine biće isplaćeno 23 miliona KM.

“Prema Uredbi Vlade, za uvođenje boraca svih kategorija u pravo ostvarivanja mjesečnog boračkog dodatka biće utrošeno 20 miliona KM, a ostatak će biti za povećanje ličnih i vojnih invalidnina od 10 odsto, odnosno dva puta po pet odsto do kraja ove godine”, rekao je Egić.

On je istakao da Vlada Srpske uvijek nastoji da poboljša status boraca i izdvaja značajna sredstava, ali, kako kaže, uvijek može bolje.

“Ako gledamo mjesečni dodatak, Srpska izdvaja i do tri puta više sredstava nego Federacija BiH /FBiH/. Vlada Srpske isplaćuje oko 150 miliona, dok je u FBiH oko 50, a pritom kod njih nisu obuhvaćene sve kategorije”, rekao je Egić.