Efikasni samo kada sude Srbima: Odugovlačenje suđenja bošnjačkim oficirima u Sudu BiH

Pravosudne institucije na nivou BiH tako vidljivo odugovlače u procesima protiv istaknutih bošnjačkih oficira i vojnika da to vrijeđa zdrav razum.

Poruka je ovo predstavnika udruženja proisteklih iz rata u Srpskoj nakon što je i laiku postalo vidljivo da u predmetima “Dobrovoljačka”, “Atif Dudaković” i odnedavno slučaju “Jošanica” postoje opstrukcije čiji je cilj, kako navode, da optuženi nikada ne budu osuđeni za najteža krivična djela. Predmeti zločina nad Srbima se, naglašavaju ponovo, procesuiraju sporo i aljkavo, svjedoci mijenjaju iskaze, neki i umiru, optužnice se šalju na doradu, sve sa jasnom namjerom da odgovorni nikada ne budu osuđeni. Za razliku od optuženih Bošnjaka, u slučajevima kada su optuženi Srbi, pravosudne institucije pokazuju zavidnu efikasnost.

“U slučaju “Dobrovoljačka” stalno je neko bolestan, bilo da je optuženi, bilo da je član sudskog vijeća. Kod Atifa Dudakovića su opravdanja za odugovlačenje postala smiješna, od toga da se njemu i ostalima nije moglo suditi tokom pandemije korone, do navodne Dudakovićeve bolesti, a kako je bolestan, moglo se saznati iz informacije da je skrivio saobraćajnu nesreću i to kao vozač. I na kraju, sasvim je vidljivo šta se radi i u slučaju “Jošanica”, gdje vraćaju optužnicu na doradu”, poručuju iz udruženja.

Ističu i da bošnjački političari više i ne kriju uticaj na pravosudne organe u tim slučajevima.

Na to ukazuje i direktor Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih civila Viktor Nuždić koji podsjeća da je član Predsjedništva BiH Željko Komšić čak pozivao Tužilaštvo BiH da se ne bavi procesuiranjem pojedinih optuženih.

“O kakvom licemjerju je riječ, dovoljno je da se podsjetimo da je najmlađa žrtva u Jošanici imala samo dvije godine”, rekao je Nuždić.

On je podsjetio i na izjavu člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića koji je ratnog komandanta takozvane Armije BiH Atifa Dudakovića nazvao herojem iako se protiv njega pred pravosudnim institucijama vodi postupak.

Branimir Kojić iz Organizacije porodica nestalih pita da li 56 žrtava nikoljdanskog masakra u Jošanici nije dovoljno pa se optužnica mora vraćati na doradu, prenosi GlasSrpske.

“Sud i na ovaj način pokušava da dobije na vremenu i, eventualno, da da priliku nekom od optuženih da pobjegne iz BiH”, upozorio je Kojić.

Mahmuljin pobjegao

Ako se kojim slučajem i dogodi da neko iz bošnjačkog vojnog vrha bude osuđen, a što se može tretirati i kao incident, njemu bude dopušteno da napusti zemlju. Opravdanja za “nestanak” Sakiba Mahmuljina, nekadašnjeg komandanta Drugog korpusa tzv. Armije BiH, odavno su postala nemušta.

Sud BiH, godinu dana nakon bijega, i dalje nema nikakve informacije o njemu.

Ostavite komentar: