Džaferović pojasnio Izetbegovićevu ponudu Dodiku

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović ponudio je juče u jednom medijskom nastupu čelniku Saveza nezavisnih socijaldemokrata Miloradu Dodiku, da prihvati redukovani Godišnji nacionalni program, a da put Bosne i Hercegovine ka NATO integracijama bude predmet nekih kasnijih pregovora.

Lider SDA nije pojasnio šta taj redukovani plan znači, a ovu temu danas je komentarisao i Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz bošnjačkog naroda. Ni on nije otkrivao sve detalje ove ”ponude”.

Na pitanje novinara šta revidirani plan zapravo znači, Džaferović je rekao:

”Dakle, Godišnji nacionalni plan predstavlja popis planova koje svaka država stavlja pred sebe s ciljem da ih realizuje u saradnji s NATO-om. Bosna i Hercegovina je već dio MAP-a i nije moguće praviti korake unazad. Kazali smo da je za punopravno članstvo potrebna nova odluka Predjedništva. Napravljen je jedan plan od strane NATO interagracijske komisije, spremni smo da razgovaramo oko sadržaja. Svakako će sadržaj doći na dnevni red do trenutka kada Bosna i Hercegovina treba biti primljena u NATO: Mi ne bježimo od toga i mislimo da je predsjednik Izetbegović na to mislio”, ispričao je Džaferović i dodao:

”Vrlo je važno da se ostane na ovom putu i da se ne ide nazad. Ako biste prihvatili IPAP, to bi bio dokaz da je moguće nekom vrstom unilateralne akcije mijenjati ustavni poredak. Zbog toga nećemo na to pristati”, izjavio je Džaferović, navodi N1 BiH.

U izjavi za BHRT Izetbegović je poručio lideru SNSD-a da njegova stranka ostaje jedan od glavnih partnera za formiranje vlasti, ali da je sada na Miloradu Dodiku da načini naredni korak.

Gepostet von BL Portal am Mittwoch, 31. Juli 2019Ostavite komentar: