Džaferović: Očekujem da imamo i ANP i predsjedavajućeg Savjeta ministara

Član Predsjedništva BiH i potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Šefik Džaferović kazao je danas novinarima u Sarajevu da su sjednice Predsjedništva BiH zakazane i trebalo bi da budu održane sutra.

– Redovna sjednica, na kojoj treba biti Godišnji nacionalni plan (ANP), i vanredna sjednica, na kojoj bi trebalo biti imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. I pitanje ANP-a i imenovanja predsjedavajućeg Savjeta ministara su pitanja vladavine prava. Zakoni u ovoj državi se moraju poštovati, moraju se poštovati u cijelosti – ističe on.

Kako kaže “nije moguć parcijalan pristup u poštivanju principa vladavine prava”.

– Očekujem da imamo i ANP i predsjedavajućeg Savjeta ministara. Jedno s drugim ide, jedno bez drugog neće ići, odnosno neće ići imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH bez usvajanja Godišnjeg nacionalnog plana – naglasio je.

Očekuje da “svi mi, ako želimo prosperitet u BiH i svima nama unutar ove države, poštujemo zakon ove države”.

– To je najbolje za sve. Poštovati zakone ove države znači postupiti po Zakonu o odbrani BiH, po odluci Predsjedništva iz 2009. godine, naravno, i po Zakonu o Savjetu ministara. Dakle, usvojiti i poslati ANP i imenovati predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH .

Ističe da treba tražiti način da bude usvojen Godišnji nacionalni plan te, naravno, i imenovan predsjedavajući SM BiH ”i fokus je sad na tome”.

U funkciji potpredsjednika SDA Šefik Dažaferović prisustvuje sjednici Kolegija SDA koja se održava u Centrali te stranke. Uobičajeno je da će, kako je kazao, raspravljati o aktuelnoj političkoj situaciji, a pošto se bliži i Kongres stranke, ”vjerojatno će i o tome biti riječi”.

 

Izvor:(Avaz.ba)Ostavite komentar: