Džaferović i Komšić izigrali dogovor sa Dodikom

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik u utorak veče imali su maratonski sastanak na kojem su, kako je Dodik razumio, postigli dogovor u vezi s izborom dva srpska člana u Upravni odbor Centralne banke BiH.

Međutim, Dodik kaže da se naredni dan neprijatno iznenadio na sjednici Predsjedništva BiH, na kojoj se nisu mogli usaglasiti o ovom važnom pitanju.

“Mislio sam da smo nešto dogovorili. Dan poslije Džaferović, bošnjački član Predsjedništva BiH, odbio je da imenuje dva člana UO Centralne banke BiH iz reda srpskog naroda”, kazao je Dodik danas na konferenciji za medije u administrativnom centru Vlade RS u Istočnom Sarajevu.

Ističe da je malo tema oko kojih su se složili na sastanku u utorak, koji je počeo u 19 časova, a po našim saznanjima trajao pet časova, ali da je vjerovao da će srpskom narodu omogućiti da imaju svoje predstavnike u zajedničkom tijelu kakvo je Centralna banka BiH. Džaferović, prema Dodikovim riječima, osporava popunjavanje UO ove finansijske institucije, čime, kako ističe, onemogućava da Srbi i Srpska imaju predstavnike u tom odboru, te je istakao da ovakvim potezima bošnjački političari nastoje da ovladaju tom bankom. Dodao je da Džaferović osporava da se popuni UO Centralne banke, što je, po njegovom mišljenju, veoma loša poruka.

“Tome sam se kao srpski član Predsjedništva BiH suprotstavio”, naglasio je Dodik.

Podsjetio je da je prije nekoliko mjeseci Predsjedništvo BiH razriješilo dva člana UO Centralne banke jer je za to nadležno, te da su se onda neki žalili, pa je Sud BiH odredio privremenu mjeru zabrane sprovođenja te odluke.

“Prije nekoliko dana Sud je poništio tu privremenu mjeru, što je trebalo da znači da se uspostavlja stanje izbora koji je bio ranije definisan”, objasnio je Dodik i dodao da Džaferović smatra da je potrebno da se čeka odluka Suda na bazi privatne tužbe koju su podnijela lica iz Centralne banke.

“To znači da treba da prestanu da rade svi organi u BiH na bazi privatnih tužbi”, rekao je Dodik i dodao da su se na pomenutom sastanku saglasili da pravosudni sistem ne valja, da više odgovara strancima nego domaćoj javnosti, da sistem javne nabavke u BiH generiše korupciju i kriminal, pa je neophodno na tom planu učiniti sve što je moguće, te da se riješi problem migranata na konzistentan način.

“Danas kada smo došli u poziciju da o tome odlučujemo – ništa od toga nije bilo”, rekao je danas srpski član Predsjedništva BiH.

Govoreći i formiranju vlasti na nivou BiH Dodik je rekao da situacija ostaje nepromijenjena, da nema inicijative da se uspostavi Savjet ministara, te da je sa Džaferovićem i Komšićem na sastanku u utorak bezuspješno pokušavao da dogovori kako da se pokrene ono što je u nadležnosti Predsjedništva, a to je pitanje imenovanja predsjedavajućeg Savjeta ministara.

Ističe da je neophodno da se formira Savjet ministara i da se uvaže stavovi koje je iznijela Evropska komisija, koja nije postavila pitanje članstva u NATO-u, podsjetivši da ni pet zemlja članica EU nije u NATO-u.

“Mi nećemo dati podršku ANP-u. Prvi put kada predate opredijelili ste se za članstvo. Postoji rezolucija o vojnoj neutralnosti i to je odluka koju poštujem”, rekao je Dodik.

Poručio je kako parlament BiH neće biti deblokiran sve dok se ne formira Savjet ministara te da više neće inicirati razgovore o formiranju vlasti.

Govoreći o današnjom sastanku delegacija HDZ BiH i SDA u Mostaru, Dodik je rekao da nema ništa protiv toga, da je to njihovo pravo i da će na sastanku vjerovatno biti riječi o formiranju vlasti u FBiH, ali da je jedini zajednički imenitelj za krizu SDA i na nivou BiH i FBiH, ali i na nivou nekih kantona.

Dodik je kazao kako je očigledno da u BiH postoji paraliza u vezi sa svim važnijim pitanjima, pogotovo kada je riječ o migrantskoj krizi.

Naveo je da je na jučerašnjoj sjednici Predsjedništva od Savjeta ministara u tehničkom mandatu zatražen konzistentan plan za rješavanje problema s migrantima.

“Treći put tražimo da se donese jedan konzistentan, provodiv plan. U jednom od tih pokušaja imali smo situaciju da je Denis Zvizdić s telefona čitao plan. Prekinuli smo ga i rekli da dostavi operativan i provodiv plan. Nikada to nije uradio”, naveo je Dodik.

Vraća se povjerenje naroda u “Srbiju”

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je, nakon posjete Bolnici “Srbija” u Istočnom Sarajevu, izrazio zadovoljstvo što se vraća povjerenje naroda u ovu zdravstvenu ustanovu, napominjući da je finansiranje izgradnje novog objekta ove bolnice išlo na teret budžeta RS i da nije opteretilo zdravstveni sektor.

“Drago mi je da se obaveze prema kreditu izvršavaju redovno i da je dosad isplaćena trećina obaveza, ali to je stvar budžeta i time nisu opterećeni ni ova javna ustanova ni Zdravstveni fond”, rekao je Dodik nakon razgovora sa direktorom Bolnice “Srbija” Nebojšom Šešlijom.

Dodik je tokom posjete lokacijama u Istočnom Sarajevu na kojima je u toku intenzivna izgradnja Trga Srbija, pozorišta i sportske dvorane, izrazio zadovoljstvo ostvarenim efektima realizacije ovih kapitalnih projekata.

 

Izvor:(Nezavisne novine)Ostavite komentar: