Džaferović: Dodik u Rusiju ide bez usaglašenih stavova na državnom nivou kada je riječ o plinskoj konekciji

Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH, rekao je da neće komentarisati izvještaj Hrvatske bezbjednosne službe SOA sve dok ne dobije odgovor Hrvatske na protestnu notu koju je Bosna i Hercegovina, odnosno Predsjedništvo BiH uputilo toj državi povodom afere “Selefije” i vrbovanja građana BiH u Hrvatskoj.

– Da bih uopšte mogao da komentarišem izvještaje iz Hrvatske očekujem odgovor na protestnu notu koje je Predsjedništvo BiH uputilo toj državi povodom brojnih zloupotreba koje su činjene prema građanima BiH koji su boravili u Hrvatskoj, i raznih vrsta uslovljavanja. Pa i uslovljavanja vezano za saradnju sa njihovim obavještajnim službama – poručio je Džaferović.

– Kada dobijem odgovor onda ću htjeti dalje da komentarišem. Do tada sve što dolazi na tu temu je najobičnija spekulacija, jedna neozbiljna stvar i manifestacija nekorektnog odnosa prema BiH, s ciljem ne da riješi neki problem, nego s ciljem da se jednostavno dođe u neku poziciju pred međunarodnim faktorima koja bi favorizirala te koji pokreću takve priče i koja bi u neki drugi plan stavljala BiH – naveo je član Predsjedništva BiH, prenosi SrpskaInfo.

SOA je u izvještaju obradila informacije o navedenoj aferi. Navode kakao je ta medijska objava imala za cilj uticaj na stabilnost hrvatskih državnih institucija i regionalnog okruženja, lažno prikazivanje Republike Hrvatske kao nevjerodostojne članice NATO i EU te slabljenje evroatlantskog i evropskog zajedništva, kaže se u dijelu izvještaja SOA.
Podsjetimo, između ostalog, u izvještaju SOA govorili su opet o terorizmu, odnosno o opasnostima za Hrvatsku, gdje navode i dvije osobe iz BiH. Bavili su se i obradom informacija o vrbovanju selefija u BiH.

Komentarišući odlazak predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mirolada Dodika u Sankt Petersburg gdje će, kako je najavio, rehabilitovati dogovor u vezi sa gasom i odvajanju kraka ruskog gasovoda Turski tok prema RS, odnosno BiH, Džaferović je naglasio da entiteti tu ne mogu uraditi ništa jer je gasna infrastruktura u nadležnosti države.

– Ja sam iz medija obaviješten da Dodik putuje na ekonomski forum na kojem kaže da će razgovorati o konekciji BiH i turskog toka. O tome jeste bilo govora prilikom posjete Ankari početkom maja ove godine, ali sve je ostalo na tome. Dodik ovaj put ide bez odluke Predsjedništva BiH i bez usaglašenih stavova na državnom nivou kada je riječ o plinskoj konekciji – pojasnio je Džaferović.Ostavite komentar: